Το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα έχει ξανά δραστηριότητα -Το 2011-2012 έφτασε πολύ κοντά στην έκρηξη [εικόνες] - iefimerida.gr

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα έχει ξανά δραστηριότητα -Το 2011-2012 έφτασε πολύ κοντά στην έκρηξη [εικόνες]

Βόλτα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Στην κορυφή της Νέας Καμένης με θέα το φρύδι της Καλντέρας, η περιήγηση στο Ηφαίστειο της Σαντορίνης ξεκινάει με οδηγό τον ηφαιστειολόγο του ΙΓΜΕ Γιώργη Βουγιουκαλάκη.

Στο σεληνιακό τοπίο που άφησε πίσω της η λάβα, οι καλεσμένοι ακολουθούν ευλαβικά τον άνθρωπο που γνωρίζει τα μυστικά κάθε τετραγωνικού εκατοστού. Με το καπέλο και το φουλάρι του στέκεται στον βράχο πάνω από τον κρατήρα και ξετυλίγει καρε καρέ την ιστορία της αλλόκοτης νησίδας.

«Το Ηφαίστειο είναι ακόμα ενεργό και μετά την κρίση του 2011 -2012 που έφτασε πολύ κοντά στην έκρηξη, η ηρεμία έχει αποκατασταθεί. Ωστόσο θεωρούμε βέβαιο ότι θα έχει ξανά κάποια –ελεγχόμενη- δραστηριότητα στο μέλλον» σημειώνει.
Όσο η πολυάριθμη συντροφιά προχωράει από σταθμό σε σταθμό, ο κ. Βουγιουκαλάκης εξηγεί πως οι εκρήξεις με το πέρασμα των εκατονταετιών οδήγησαν στο σχηματισμό της Νέας Καμένης που ξεκίνησε να δημιουργείται το 1570 μΧ και αποτελεί την πιο πρόσφατα δημιουργημένο τμήμα ξηράς στη Μεσόγειο θάλασσα.

Το σεληνιακό τοπίο της Σαντορίνης
Ο ηφαιστειολόγος του ΙΓΜΕ Γιώργης Βουγιουκαλάκης

Το ηφαίστειο κοιμάται, οι επιστήμονες αγρυπνούν

Η ειδική ξενάγηση γίνεται κάθε χρόνο από Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΙΣ) πρόεδρος του οποίου εξελέγη πριν λίγες ημέρες ο Γιώργης Βουγιουκαλάκης.
Λίγο αργότερα μια νέα ομάδα επισκεπτών ανεβαίνει στη Νέα Καμένη με οδηγό αυτή τη φορά τον καθηγητή Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρο Παυλίδη.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης



Το Ηφαίστειο κοιμάται, οι επιστήμονες όμως αγρυπνούν και το παρακολουθούν με ολοκληρωμένο σύστημα μετρήσεων ενώ χρησιμοποιούν μικρά φωτοβολταϊκά για την εξασφάλιση ενέργειας.
«Στην κρίση του 2011 -2012 είχαμε περισσότερους από χίλιους σεισμούς στο ρήγμα της Καμένης. Μέχρι τότε η Νέα Καμένη βυθιζόταν περίπου 6 χιλιοστά τον χρόνο. Από το 2011 ο Σκάρος ( σ.σ. ο βράχος μπροστά από το Ημεροβίγλι) ανέβηκε 13 εκατοστά και μετά το 2014 άρχισε να ξεφουσκώνει κατεβαίνοντας πάλι 6 χιλιοστά το χρόνο» εξήγησε στην ετήσια παρουσίαση για την εικόνα του Ηφαιστείου ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος.

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος
Οι επισκέπτες παρακολουθούν ευλαβικά τον Γιώργη Βουγιουκαλάκη και περπατούν στο σεληνιακό τοπίο
Το 2011-2012 το ηφαίστειο της Σαντορίνης έφτασε πολύ κοντά στην έκρηξη

2 εκατομμύρια τουρίστες

Παρ΄ ότι πλησιάζουμε προς το τέλος Οκτωβρίου οι τουρίστες υποκλίνονται ακόμα στο μαγευτικό τοπίο της Σαντορίνης. Από τα Φηρά μέχρι το Ημεροβίγλι, τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και το Ηφαίστειο επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη δίνουν δυναμικό παρόν με αριθμούς που ζαλίζουν. « Η Σαντορίνη φιλοξένησε φέτος 2 εκ. τουρίστες από τους οποίους οι 800.000 ήρθαν στο νησί με κρουαζιερόπλοια . 225.000 από αυτούς επισκέφθηκαν το Ηφαίστειο» λέει ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος. Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο το βάρος ρίχνεται πλέον στην αναβάθμιση των υποδομών ώστε να έχει το νησί τη δυνατότητα να «σηκώνει» τον εξαιρετικά μεγάλο όγκο τουριστών . Η Νέα και η Παλαιά Καμένη έχουν ενταχθεί δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Ο Δήμαρχος Θήρας εξηγεί στο iefimerida ότι το νησί  «βουλιάζει» από τουρίστες
Μαγικό τοπίο στη Σαντορίνη
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι ενεργό και οι επιστήμονες περιμένουν πότε θα έχει δραστηριότητα
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ