ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΔΕΗ κατά ΡΑΕ και ιδιωτών προμηθευτών για τις δημοπρασίες ενέργειας

Αντιπαράθεση για τις δημοπρασίες ενέργειας/Φωτογραφία: Eurokinissi
Αντιπαράθεση για τις δημοπρασίες ενέργειας/Φωτογραφία: Eurokinissi

Με αφορμή την υψηλή τιμή με την οποία έκλεισε η τελευταία δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας (54,74 ευρώ ανά MWh/h) στο υψηλότερο σημείο απο την εφαρμογή του μέτρου και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους ιδιώτες προμηθευτές η ΔΕΗ περνά στην αντεπίθεση επισημαίνονται ότι τα περιθώρια κέρδους που έχουν σημαντικά.

Οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην τελευταία δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (δημοπρασίες ΝΟΜΕ) εξασφαλίζουν σημαντικό περιθώριο κέρδους για τους εναλλακτικούς προμηθευτές, ανέφεραν κύκλοι της ΔΕΗ απορρίπτοντας τις απόψεις σύμφωνα με τις οποίες το αποτέλεσμα παρουσιάζεται «έως περίπου καταστροφικό για τους παρόχους - ανταγωνιστές της ΔΕΗ» και καλώντας παράλληλα την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας «να διατυπώσει τη θέση της υπεύθυνα και δημόσια, χωρίς περιστροφές».

Στην τελευταία δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε για περίπου 6 εκατ. μεγαβατώρες διαμορφώθηκαν υψηλότερες σχετικά τιμές σε σχέση με τις προηγούμενες (από 53,34 έως 54,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι κύκλοι της ΔΕΗ, «η τιμή που τελικά προέκυψε, είναι περίπου 20 ευρώ/ MWH, ή 23% χαμηλότερη από την οριακή (χονδρική) τιμή του Συστήματος. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν δυνατότητα να διαθέτουν στην κατανάλωση την Η/Ε τουλάχιστον 20% φθηνότερα από ότι η ΔΕΗ».

Αναφέρουν ακόμη ότι: «Ας προστεθεί ότι οι πάροχοι αυτοί επιλέγουν μόνο τα κερδοφόρα τμήματα της αγοράς και βέβαια ούτε τη μεγάλη βιομηχανία, ούτε τους αγρότες, ούτε τους ευάλωτους καταναλωτές στηρίζουν, όπως κάνει η ΔΕΗ, η οποία δεν αποφεύγει καμία κατηγορία καταναλωτών. Κατά συνέπεια οι διαμαρτυρίες που διαρρέονται και το κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί για τη δήθεν υψηλή τιμή των προθεσμιακών προϊόντων δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Πέραν αυτών προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η τοποθέτηση της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, μέσω αρμοδίου στελέχους της, για πολύ μικρό περιθώριο κέρδους των εναλλακτικών παρόχων (1,5 ευρώ/MWH)!!!

Υπονοεί άραγε η ΡΑΕ ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αύξηση των τιμολογίων; Είναι αναγκαίο ως Υπεύθυνη Αρχή να διατυπώσει τη θέση της υπεύθυνα και δημόσια, χωρίς περιστροφές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.