Φάρσαλα: Αφησε τσουβάλι με αρχαιολογικούς θησαυρούς έξω από ταβέρνα όπου έτρωγαν αρχαιολόγοι - iefimerida.gr

Φάρσαλα: Αφησε τσουβάλι με αρχαιολογικούς θησαυρούς έξω από ταβέρνα όπου έτρωγαν αρχαιολόγοι

Αγνωστος «παρέδωσε» αρχαιολογικό θησαυρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγνωστος άφησε ένα τσουβάλι αρχαία έξω από ταβέρνα όπου έτρωγαν αρχαιολόγοι οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή. Το ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη στη Σκοτούσσα Φαρσάλων.

Στο πρώην σχολείο της περιοχής εδρεύει πολυμελής ομάδα αρχαιολόγων από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η ομάδα εργάζεται στο πλαίσιο του πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος στην Αρχαία Σκοτούσσα και αναζητά μια σημαντική πόλη της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου της Αρχαίας Ελλάδας.
Ο άγνωστος γνώριζε για την παρουσία των αρχαιολόγων στην περιοχή όπως και ότι βρίσκονταν για φαγητό στην ταβέρνα, έξω από την οποία εγκατέλειψε ένα τσουβάλι που περιείχε δεκάδες αρχαία αντικείμενα. Ενώ λοιπόν γευμάτιζαν τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας, ο 59χρονος ιδιοκτήτης της ταβέρνας είδε το τσουβάλι και αρχικά θεώρησε ότι πρόκειται για προμήθειες του καταστήματός του, για να διαπιστώσει έκπληκτος στη συνέχεια ότι περιείχε δεκάδες αρχαία αντικείμενα.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας παρέδωσε το λευκό τσουβάλι σε αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, προκειμένου να εκτιμηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο λευκό τσουβάλι, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν:

Όστρακα πήλινου τεφροδόχου αγγείου με χώμα και θραύσματα ανθρώπινων οστών, ζεύγος χρυσών ενωτίων με κεφαλή ζώου, μία χρυσή ταινία, 13 χρυσά φύλλα, ένα τμήμα χεριού μαρμάρινου αγάλματος, δύο κεφαλές πήλινων γυναικείων ειδωλίων ελληνικών χρόνων, 46 όστρακα αγγείων κλασικών και ελληνικών χρόνων, 16 απροσδιόριστα μολύβδινα αντικείμενα, ένα τμήμα λαβής γυάλινου αντικειμένου, μία λίθινη σφραγίδα Νεολιθικών χρόνων, ένα χάλκινο περίαπτο, ένα τόξο χάλκινης πόρπης, τρία χάλκινα δαχτυλίδια, ένα πήλινο σφονδύλι, μία χάλκινη περόνη, τμήμα εγχάρακτης πήλινης πλάκας παιχνιδιού, μία μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνύθα, τέσσερις λίθινοι τριπτήρες και αρκετά ακόμα αρχαία αντικείμενα.

Τις προηγούμενες ημέρες στο ανασκαφικό πεδίο της Αρχαίας Σκοτούσσας είχε προηγηθεί ανοιχτή ξενάγηση, παρουσία επισήμων και πολιτών. Με τους αρχαιολόγους - όπως και στο παρελθόν έχει πράξει τόσο ο Δήμος Φαρσάλων όσο και η Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας - να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες που έχουν βρει στα χωράφια τους αρχαία ευρήματα να τα παραδώσουν στην Αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας.

Η υπόθεση αναφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων, αφού προηγήθηκε η εκτίμηση των αντικειμένων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ