«Ο Τσίπρας θα παραμείνει ΥΠΕΞ μέχρι να ενεργοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών» -Οι υφυπουργοί και ο έμπιστος σύμβουλος - iefimerida.gr

«Ο Τσίπρας θα παραμείνει ΥΠΕΞ μέχρι να ενεργοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών» -Οι υφυπουργοί και ο έμπιστος σύμβουλος

Φωτογραφία Eurokinissi

Αποφασισμένος να εκτελέσει ο ίδιος για το επόμενο διάστημα χρέη υπουργού εξωτερικών είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δε σκοπεύει να δώσει το «νευραλγικό» αυτό χαρτοφυλάκιο σε κάποιο άλλο πρόσωπο.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να αναλάβει εκείνος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας καταδεικνύει μία στρατηγική επιλογή, με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και πολιτικό στόχο. Που δεν είναι άλλος από το να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά και προσωπικό του στοίχημα και κεντρική κυβερνητική επιλογή.

Με φόντο δε, την έντονη φημολογία ότι θα βρεθεί αντικαταστάτης, πηγές της κυβέρνησης δηλώνουν στο Ιefimerida ότι «ο Τσίπρας θα είναι υπουργός εξωτερικών μέχρι να θέσει σε ισχύ τη Συμφωνία των Πρεσπών». Όπερ και σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο, οπότε η ελληνική πλευρά επιδιώκει να έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή δεν πρόκειται επουδενί να το διακινδυνεύσει, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στον Πάνο Καμμένο να διαφοροποιείται δημοσίως.

Η πιο βασική στόχευση Τσίπρα άλλωστε μέσα από την κίνηση αυτή, ήταν να «μαζέψει» τον κυβερνητικό εταίρο περιορίζοντας τους κραδασμούς. «Αυτό το οποίο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πορεύεται με ενιαίο λόγο», είπε χθες ο Δημ. Τζανακόπουλος μιλώντας για μία περίοδο «εξαιρετικά κρίσιμη».

Σκιώδης υπουργός ο Βαγγέλης Καλπαδάκης

Ένα πρόσωπο που θα φανεί στο εγγύς μέλλον αν και κατά πόσο θα αναβαθμιστεί, είναι ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης. Πρόκειται για άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα, ομολογουμένως χαμηλών τόνων.

Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και συγκαταλέγεται στους εξ’απορρήτων του πρωθυπουργού. Είναι αυτός που προετοιμάζει «αθόρυβα» την ατζέντα (αλλά και βρίσκεται στο πλευρό Τσίπρα σε κάθε συνάντηση και επαφή που πραγματοποιεί σε διεθνές επίπεδο) και οι καλά γνωρίζοντες δεν αποκλείουν να είναι μια ακόμα προσθήκη στη νέα γενιά στελεχών.

Κατά πληροφορίες, ενισχυμένος από δω και στο εξής θα είναι και ο ρόλος τόσο του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, όσο και του υφυπουργού Τέρενς Κουίκ (ο οποίος παρότι προέρχεται από τους ΑΝΕΛ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις –και σε προσωπικό επίπεδο- με όλους τους κορυφαίους του Μαξίμου). Αμφότεροι, θα εκπροσωπήσουν τον πρωθυπουργό, σε συναντήσεις αλλά και ταξίδια στο εξωτερικό.

Περιμένουν τα νέα από την ΠΓΔΜ

Μετά και την επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις που αναμένονται τις επόμενες ώρες από την ΠΓΔΜ με βασικό ερώτημα αν και κατά πόσο ο Ζάεφ θα κατορθώσει να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο των βουλευτών που χρειάζεται για να προχωρήσει η Συνταγματική αναθεώρηση ή αν θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ