Γιατί κολλάνε τα παιδιά στο διαδίκτυο -Μία παιδική παράσταση που θα βάλει τους γονείς σε σκέψεις - iefimerida.gr

Γιατί κολλάνε τα παιδιά στο διαδίκτυο -Μία παιδική παράσταση που θα βάλει τους γονείς σε σκέψεις

«Το πιο τρελό τριήμερο» στο ΗΒΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι μία εικόνα που δυστυχώς βλέπουμε συχνά σε κάθε οικογένεια με παιδιά. Αποξένωση, όχι πολλά λόγια και τα παιδιά να περνούν το χρόνο τους μπροστά σε ένα τάμπλετ.

Αυτό είναι το θέμα που θίγει η συγγραφέας και σκηνοθέτης των παιδιών, Κέλλυ Σταμουλάκη, αντλώντας την έμπνευσή της από την καθημερινή επαφή της με γονείς και παιδιά, επιστρέφει με μία κωμωδία για όλη την οικογένεια. Ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα και χιλιοειπωμένα παραμύθια, μας παρουσιάζει, με τον δικό της τρόπο ένα σύγχρονο έργο με θέμα την απομόνωση των παιδιών εξαιτίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του διαδικτύου.

Η παράσταση με τίτλο «Το πιο τρελό τριήμερο» παρουσιάζεται στο θέατρο ΗΒΗ.

«Συχνά με ρωτούν γιατί κάνω θέατρο για παιδιά. Απαντώ, λοιπόν, ότι το θέατρο, τουλάχιστον με τον τρόπο που το αντιλαμβάνομαι και το υπηρετώ εγώ, είναι αυτό που αφορά όλη την οικογένεια» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida η Κέλλυ Σταμουλάκη.

«Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τα θεατρικά είδη είναι διακριτά (for Kids, family, adults), όπως και οι ταινίες στον κινηματογράφο. Δυστυχώς, στη χώρα μας, δεν υπάρχει ως κατηγορία το «οικογενειακό θέατρο». Εγώ όμως, έχω επιλέξει αυτό το είδος, να δημιουργώ δηλαδή έργα, που απευθύνονται και στους γονείς και στα παιδιά, παραστάσεις που σέβονται, ψυχαγωγούν και οι οποίες προσφέρονται για να περάσουν οι οικογένειες ποιοτικό χρόνο μαζί».

«Ακόμα και μία λέξη ή μία κίνηση μπορεί να πληγώσει ένα παιδί»

«Πως γεννιούνται οι ιστορίες μου; Μια σκέψη, μια ιδέα, ένα βαθύ συναίσθημα, ένα περιστατικό λεκτικής ή σωματικής βίας που μπορεί να δω στο δρόμο, ένας φίλος που χάνω ή κερδίζω, μία δύσκολη ψυχολογικά περίοδος που βιώνω, είναι το έναυσμα για μία νέα ιστορία».

«Ως δημιουργός, έχω μάθει να μετουσιώνω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου σε κείμενα. Δεν σας κρύβω, πως αυτή ακριβώς η διαδικασία έχει λειτουργήσει λυτρωτικά, για εμένα, πολλές φορές, σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας. Οι εικόνες έρχονται η μία πίσω από την άλλη, οι λέξεις αρχίζουν να τρέχουν και η ιστορία προχωράει μέχρι να πάρει σάρκα και οστά και να ολοκληρωθεί. Φυσικά, με πολλές ώρες δουλειάς και προβληματισμού, γιατί καθώς δημιουργούμε πρότυπα μέσω των ηρώων μας, έχουμε μεγάλη ευθύνη όσοι ασχολούμαστε με αυτές τις τρυφερές ηλικίες, γιατί ακόμα και μία λέξη ή μία κίνηση μπορεί να πληγώσει ένα παιδί. Η αποτύπωση χρειάζεται γλώσσα απλή και κατανοητή, με φαντασία και τρυφερότητα, ανατροπές, δράση και ρυθμό, προκειμένου να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών, αλλά και των μεγάλων αναγνωστών - θεατών μας. Οι κινηματογραφικές σπουδές μου, έχουν επηρεάσει καθοριστικά τη ματιά και τον τρόπο που αποκωδικοποιώ τις λέξεις σε εικόνες και ρυθμό».

«Στα 15 χρόνια της συγγραφικής και σκηνοθετικής μου εμπειρίας, συνήθως, ενδιαφέρομαι για πρωτογενείς ιδέες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, που καταπιάστηκα με κλασικούς δημιουργούς, που εκτιμώ πολύ, μεταφέροντας τα έργα τους σε ελεύθερη μεταγραφή.
Φέτος, με «Το πιο τρελό τριήμερο», που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις «Διάπλαση» και θα παίζεται όλη τη θεατρική σεζόν στο θέατρο ΗΒΗ, προσπάθησα με χιούμορ και φαντασία να θίξω ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, που ζω καθημερινά και δε θα μπορούσα να αγνοήσω - την απομόνωση των παιδιών, που επιφέρει η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των υπολογιστών. Ένα σύγχρονο κι επίκαιρο ζήτημα, που με προβληματίζει και που μοιράζομαι ως αγωνία, αρκετά συχνά, με γονείς κι εκπαιδευτικούς, μέσα από την καθημερινή μου συναναστροφή».

Πασχάλης Τσαρούχας, Νέλλη Γκίνη, Ρένος Ρώτας, Παύλος Εμμανουηλίδης, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Νίκος Παρασκευόπουλος, Λένα Σταμέλου, Γιώργος Στεφανουδάκης, Έλενα Δελακούρα, Νένα Δρογγίτη. Στο πιάνο ο Μαυρίκιος Μαυρικίου

«Συνοδοιπόροι μου σε αυτό το εγχείρημα είναι οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες: Πασχάλης Τσαρούχας, Νέλλη Γκίνη και Ρένος Ρώτας, οι ταλαντούχοι ηθοποιοί του θιάσου «Αβάντι» καθώς και οι σταθεροί συνεργάτες μου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Μαυρίκιος Μαυρικίου, που βρίσκονται κοντά μου πολλά χρόνια και μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τα παιδιά και την τέχνη.
Από τις 20 Οκτωβρίου, λοιπόν, σας περιμένω στο θέατρο ΗΒΗ και σας υπόσχομαι πως θα περάσουμε μαζί «Το πιο τρελό τριήμερο»..!»

Ηρωας ο Ιάσονας

Ο Ιάσονας καλείται να περάσει ένα τριήμερο στο σπίτι της γιαγιάς του, καθώς οι γονείς του θα ταξιδέψουν στο Παρίσι.
Πώς θα αποχωριστεί, όμως τους αγαπημένους του υπολογιστές, τάμπλετ και ηλεκτρονικά παιχνίδια;
Τι σχέδια θα σκαρφιστεί, προκειμένου να πείσει τη γιαγιά του να τον αφήσει, να φιλοξενηθεί στο συμμαθητή του, τον Σωτήρη;
Και πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα σχέδια η έξυπνη γιαγιά και η ιδιαίτερη παρέα της;

«Το πιο τρελό τριήμερο» στο ΗΒΗ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη
Στίχοι: Κέλλυ Σταμουλάκη - Γιάννης Προεστάκης
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Σκηνικά - Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Ενορχήστρωση-Μουσική Διδασκαλία: Μαυρίκιος Μαυρικίου
Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης
3D Animation: Νίκος Λυκούρης
Graphic Design: Funky Glam – Derek Liontis
Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κουρής
Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Νικολέττα Πικέα
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κέλλυ Σταμουλάκη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ