Χαλινάρι Τσίπρα σε Καμμένο για τις Πρέσπες, από τη θέση του ΥΠΕΞ - iefimerida.gr

Χαλινάρι Τσίπρα σε Καμμένο για τις Πρέσπες, από τη θέση του ΥΠΕΞ

Φωτογραφία: Eurokinissi

«Χαλινάρι» Τσίπρα σε Καμμένο από τη θέση του ΥΠΕΞ: Οποιος διαφωνεί δημόσια με τη Συμφωνία, διαφωνεί μαζί μου!

Νέες πολιτικές ισορροπίες διαμορφώνονται στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα της παραίτησης Κοτζιά και ο Πρωθυπουργός -από τη θέση πλέον του επικεφαλής και της εξωτερικής πολιτικής- στοχεύει στο να «σφίξει τα λουριά» στον Πάνο Καμμένο.

Η επιλογή Τσίπρα να αναλάβει σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία το τιμόνι του υπουργείου εξωτερικών δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, κρίνεται κίνηση υψηλού συμβολισμού. Και έχει... πολλαπλούς αποδέκτες με πρωταρχικό όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Από δω και στο εξής, είναι ξεκάθαρο για τον κυβερνητικό εταίρο πως -τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο- δεν θα έχει νομιμοποίηση να διατυπώνει άλλη θέση πέρα από αυτή που υιοθετεί η κυβέρνηση. Διότι σε περίπτωση που διαφοροποιείται δημόσια, πράγμα που πρόσφατα έκανε από τις ΗΠΑ με τα περί Plan B, θα μεταφράζεται αυτόματα ως ευθεία σύγκρουση και αντιπαράθεση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό!

Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τη Συμφωνία

Όσο για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στο χρονοδιάγραμμα κύρωσής της και ακόμα και σε περίπτωση που ο Ζάεφ πάει σε εκλογές, βούληση του Τσίπρα είναι στις αρχές της άνοιξης να τη φέρει στη Βουλή.

Δε θέλουν «βεντέτα» με Κοτζιά

Περνώντας στην επόμενη μέρα, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δείχνουν να μη θέλουν να ανοίξουν «βεντέτα» με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στον απόηχο των διαρροών που έγιναν (τόσο για όσα εκτυλίχθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, όσο και στη συνέχεια).

«Ακατανόητος ο πολιτικός λόγος της παραίτησης»

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν στο Iefimerida ως «ακατανόητο τον πολιτικό λόγο της παραίτησης του κ. Κοτζιά», με δεδομένη μάλιστα την απόλυτη προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών που διακήρυξε ο πρωθυπουργός και μετά το υπουργικό αλλά και με τη χθεσινή του δήλωση.

Ο κ. Κοτζιάς ,πάντως, από την πρώτη στιγμή φανέρωσε ότι επί της ουσίας, οι λόγοι της παραίτησής του δεν ήταν πολιτικοί, παρά προσωπικοί. Αφού η δυσαρέσκειά του οφείλετο στο ότι ο πρωθυπουργός δεν πήρε το μέρος του και δεν τον κάλυψε στην κόντρα που φέρεται να είχε με τον Πάνο Καμμένο για τα μυστικά κονδύλια. Οι σχέσεις Τσίπρα-Κοτζιά για τους καλά γνωρίζοντες είχαν περάσει από «σαράντα κύματα». Και δεν ήταν μάλιστα λίγες εκείνες οι φορές- σύμφωνα πάντα με πρόσωπα που έχουν γνώση όσων λαμβάνουν χώρα στην κυβέρνηση- που ο πρώην υπουργός ανέβαζε τους τόνους- εν είδει απειλών- τις οποίες κατά καιρούς απέδιδαν στο «εκρηκτικό του χαρακτήρα του».

Τι λένε για τα κονδύλια- «Kαμία σκιά στην ακεραιότητα Κοτζιά»

Η κυβέρνηση, τέλος, δεν προσάπτει ουδεμία «κατηγορία» στον κ. Κοτζιά για το περιβόητο θέμα των μυστικών κονδυλίων (για το οποίο ο ίδιος εθίγη μετά τις βολές Καμμένου). Αντιθέτως, δηλώνουν με σαφήνεια ότι «δεν υπάρχει καμία σκιά στην ηθική ακεραιότητα Κοτζιά». Και αυτό είναι και το έμμεσο σχόλιο τους για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ