Φέρντιναντ Α. Πόρσε: Εραστής των γουέστερν και των γυναικείων καμπυλών - iefimerida.gr

Φέρντιναντ Α. Πόρσε: Εραστής των γουέστερν και των γυναικείων καμπυλών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο παππούς του και ιδρυτής της Πόρσε σχεδίασε τον Σκαραβαίο για λογαριασμό του Τρίτου Ράιχ. Ο ίδιος ο Φέρντιναντ Αλεξάντερ Πόρσε τα κατάφερε ακόμη καλύτερα, όπως αποδεικνύει η 7η γενιά της θρυλικής Porsche 911 που, 50 χρόνια αφού την σχεδίασε, κυριαρχεί ακόμη στην άσφαλτο και το αντρικό συλλογικό υποσυνείδητο.

«Το καλό ντιζάιν οφείλει να είναι έντιμο», ήταν ο βασικός άξονας με βάση τον οποίο έζησε την ζωή του ο Φέρντιναντ Αλεξάντερ Πόρσε, που απεβίωσε πριν από λίγες μέρες στην ηλικία των 76 ετών.

Η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον οραματιστή σχεδιαστή (με το παρατσούκλι Μπούτσι) που ανακατευόταν από παιδί στα πόδια του πατέρα του και του θρυλικού παππού του Φέρντιναντ Πόρσε. Το αποτέλεσμα ήταν να σχεδιάσει το 1956 την Porsche 911, το μοντέλο που κράτησε από μόνο του επί δεκαετίες την Porsche ζωντανή και το οποίο συνοδεύει η φήμη ότι ακόμη και σήμερα παραμένουν ετοιμοπόλεμα όλα τα μοντέλα τα οποία εγκατέλειψαν στο εργοστάσιο του Τσουφενχάουζεν, με εξαίρεση όσα καταστράφηκαν σε τροχαία δυστυχήματα.

Η τοποθέτηση της κλειδαριάς της μίζας αριστερά και η κυριαρχία του τεράστιου στροφόμετρου απέναντι στο ταχύμετρο είναι ορισμένα από τα εμβληματικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, το οποίο ο ίδιος παρομοίωσε με το σώμα μιας γυναίκας το οποίο μπορείς να αγγίξεις.

Όμως η πραγματική του κληρονομιά είναι άλλη. Λιγότερη γνωστή, αλλά εξίσου σημαντική.

Συγκεκριμένα το 1972 ο Φέρντιναντ Αλεξάντερ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Πόρσε αποποιούνται από κάθε εκτελεστικό καθήκον και δημιουργούν στην Στουτγάρδη ένα πρότυπο στούντιο σχεδιασμού, στο οποίο ο ταλαντούχος σχεδιαστής ξεκίνησε να δημιουργεί όλα εκείνα τα λαχταριστά αντικείμενα Porsche Design στα οποία κάποια στιγμή σίγουρα έχει πέσει το μάτι σας. Από ρολόγια και γυαλιά ηλίου, μέχρι βαγόνια του τραμ.

Η φιλοσοφία των αντικειμένων που σχεδιάζει ουσιαστικά αποτελούν αντανάκλαση του απλού και συγκεκριμένου τρόπου που επέλεξε να ζει την ζωή του.Όπως είναι γνωστό στους λάτρες του αυτοκινήτου, ο Φέρντιναντ Αλεξάντερ σιχαινόταν τις κοσμικές εκδηλώσεις σχεδόν όσο λάτρευε τις ταινίες γουέστερν και την γυναίκα του, με την οποία γνωρίστηκε όταν ήταν 15 ετών.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Πόρσε, αφήνει επίσης πίσω του τρεις γιους, άξιους συνεχιστές του βαρύτιμου ονόματος του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ