Έδιωξε τον Κοτζιά για να κρατήσει τον Καμμένο -Τι προκάλεσε την έξοδο του Υπουργού Εξωτερικών - iefimerida.gr

Έδιωξε τον Κοτζιά για να κρατήσει τον Καμμένο -Τι προκάλεσε την έξοδο του Υπουργού Εξωτερικών

Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οταν ξέσπασε ο καβγάς στο υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, η τύχη του δεύτερου ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προφανές ότι θα έπαιρνε το μέρος του Πάνου Καμμένου, πολύ απλά για να μην πέσει η κυβέρνηση. Πόσο μάλιστα που την προηγουμένη ημέρα του υπουργικού, είχε γίνει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό του εταίρο, στην Λέσχη Αξιωματικών, και είχε ανανεωθεί η συμφωνία των δυο, να μην υπάρξει πτώση της κυβέρνησης πριν από το Μάρτιο.

Οταν ο καβγάς των Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά πήρε προσωπικά χαρακτηριστικά, με τον υπουργό Αμυνας να αφήνει υπονοούμενα για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και για τον ρόλο του Σόρος στα Σκόπια, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον Νίκο Κοτζιά να περνά στην αντεπίθεση και να ζητά έλεγχο των κονδυλίων του υπουργείου Αμυνας, ήταν προφανές οτι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να πάρει θέση υπέρ του υπουργού Εξωτερικών. Αυτό που διακυβεύονταν ήταν η παραμονή η αλλιώς η πτώση της κυβέρνησης.

Αυτό ήταν που εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά, που ούτως η άλλως θεωρείται και εκρηκτικός χαρακτήρας, και από εκείνη την στιγμή άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο της παραίτησης. Θεωρούσε και θεωρεί, ότι ο πρωθυπουργός τον άδειασε, αφού τήρησε ίσες αποστάσεις από τους δύο υπουργούς και μάλιστα δεν τον κάλυψε όταν ο Πάνος Καμμένος άφησε υπονοούμενα για την προσωπική του αξιοπρέπεια στο θέμα των μυστικών κονδυλίων.

Ενδεικτική των προθέσεων του Νίκου Κοτζιά ήταν η κίνησή του να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εστειλε έτσι ένα μήνυμα στο Μαξίμου για τις προθέσεις του. Οι κακές γλώσσες λένε οτι ήθελε να του ζητήσει το Μαξίμου να μείνει. Να τον παρακαλέσουν. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά το πρωί έριξε την βόμβα του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε στον Αlpha και δήλωσε οτι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή δυσφορεί στη διαδρομή να κατέβει. Αυτό δεν θα επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση».... η υπόθεση είχε κριθεί.

Η κυβέρνηση σχεδόν εξωθούσε τον Νίκο Κοτζιά να φύγει. Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες λένε οτι αυτό ήταν απαίτηση του Πάνου Καμμένου. Οταν σε απάντηση στις δηλώσεις Τζανακόπουλου, ο Νίκος Κοτζιάς, με διαρροές επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο, αφήνοντας να εννοηθεί οτι υπάρχει πρόβλημα με την διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Αμυνας, ηταν πλέον θέμα ωρών, να φύγει από την κυβέρρνηση.

Ο ίδιος ήθελε να προηγηθεί η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια, να γίνει συνεδρίαση των στελεχών του ομίλου «Πράττω» και μετά να υποβάλει την παραίτησή του. Ομως οι εξελίξεις τον πρόλαβαν. Μετά τις διαστάσεις που είχε λάβει η αντιπαράθεσή του με τον κυβερνητικό εταίρο, το γεγονός οτι το Μαξίμου όχι απλώς δεν τον στήριζε αλλά τον προκαλούσε κιόλας, αν νιώθει δυσφορία να παραιτηθεί... έκαναν την παραίτησή του μονόδρομο.

Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά

Ο Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό έγραψε έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών που πήραν το μέρος του Πάνου Καμμένου στην κόντρα των δύο. Συγκεκριμένα έγραψε «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος»

Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ