Κοινοβουλευτική αριθμητική: Πόσες ψήφους θα πάρει η Συμφωνία των Πρεσπών, τι θα γίνει σε άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες - iefimerida.gr

Κοινοβουλευτική αριθμητική: Πόσες ψήφους θα πάρει η Συμφωνία των Πρεσπών, τι θα γίνει σε άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες

Φωτογραφία: Eurokinissi
Δημήτρης Τάκης

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν μέσα σε αυτό, αλλά και οι δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος του, δημιουργούν μια νέα κοινοβουλευτική αριθμητική ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών που είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα στο κοινοβούλιο.

Η πρώτη ψηφοφορία αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών εφόσον οι διαδικασίες στο γειτονικό κράτος ολοκληρωθούν ομαλά και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζαεφ καταφέρει να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι οποίες είτε είναι ευθέως θετικές, είτε εμμέσως πλην σαφώς θετικές προς την υπερψήφιση της συμφωνίας, η συμφωνία των Πρεσπών θα λάβει τις 145 θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα που είναι υφυπουργός της κυβέρνησης. Τις θετικές ψήφους του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Ελενας Κουντούρα, η οποία για πρώτη φορά δημοσίως με ανάρτηση της στο Twitter ανέφερε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, διαφοροποιούμενη έτσι από την θέση των ΑΝΕΛ κατά της συμφωνίας, του Σπύρου Δανέλλη, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργο Μαυρωτά και του Σπύρου Λυκούδη από το Ποταμι και του ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη. Το άθροισμα αυτών των βουλευτών που αμέσως ή εμμέσως έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών φτάνει τους 153.

Η δεύτερη πιθανή ψηφοφορία αφορά την ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και οι βουλευτές του Πάνου Καμμένου μαζί με τον ίδιον αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους απ’ αυτήν.

Με βάση πάλι τις δηλώσεις που έχουν γίνει δημοσίως τις τελευταίες μέρες σε μια τέτοια περίπτωση στήριξη στη νέα κυβέρνηση θα δώσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα που είναι υφυπουργός της κυβέρνησης. Από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουραρης, η Έλενα Κουντουρά, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες δήλωσε αρκετές φορές ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μάλιστα επέκρινε τον Σταύρο Θεοδωράκη που δεν συμφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη. Το άθροισμα μέχρι εδώ φτάνει στους 150 βουλευτές. Την κρίσιμη ψήφο προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ενδέχεται να δώσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης ο όποιος χθες το βράδυ σε εκπομπή στο κανάλι Action άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα και σε αυτή την ψηφοφορία η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 βουλευτών.

Η τρίτη ψηφοφορία που μπορεί να υπάρξει στη Βουλή μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είναι αυτή της πρότασης δυσπιστίας που μπορεί να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση από τις 16 Δεκεμβρίου και μετά. Στη συγκεκριμένη διαδικασία η πρόταση για να υπερψηφιστεί χρειάζεται τον αριθμό των 151 βουλευτών. Με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία σε μια τέτοια διαδικασία και δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση γίνεται κατανοητό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να συμπληρώσει τον αριθμό των 151 βουλευτών ακόμη κι αν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ΑΝΕΛ την υπερψήφιζαν.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ