Η παρουσιάστρια Αλεξάνδρα Πασχαλίδου ίδρυσε και απένειμε το δικό της... Νόμπελ Λογοτεχνίας - iefimerida.gr

Η παρουσιάστρια Αλεξάνδρα Πασχαλίδου ίδρυσε και απένειμε το δικό της... Νόμπελ Λογοτεχνίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Η Ελληνο-σουηδή Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, που γνωρίσαμε μέσα από τη μικρή οθόνη την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και από τη Γιουροβίζιον, στη διετία που επέστρεψε και έζησε στην Ελλάδα, είναι εκείνη που αντικατέστησε τη... Σουηδική Ακαδημία και το Νόμπελ Λογοτεχνίας με μια «Νέα Ακαδημία».

Η 48χρονη σήμερα Πασχαλίδου που έχει επιστρέψει πια στη Σουηδία, όπου και ζει με την κόρη της, προχώρησε στην ιδέα μιας εναλλακτικής Ακαδημίας, αντδρώντας στην απόφαση της επίσημης να μην απονείμει φέτος Νόμπελ Λογοτεχνίας λόγω σεξουαλικών σκανδάλων…

Ετσι από τις 3 του περασμένου Μαΐου που πληροφορήθηκε το σκάνδαλο στους κόλπους της Σουηδικής Ακαδημίας, σκέφτηκε να δράσει. Και μέσα στους μήνες που μεσολάβησαν από τότε κατάφερε να φτάσει σ΄αυτό που η ίδια είχε θέσει ως στόχο: Να απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πράγμα που έγινε την περασμένη Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, στην Στοκχόλμη…

«Η λογοτεχνία είναι η απάντηση στην υποδούλωση και στον κώδικα της σιωπής, σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές αξίες αμφισβητούνται» τόνισε η ίδια, παραδίνοντας το Νόμπελ στην Μαρίζ Κοντέ.

Η 81χρονη γαλλόφωνη συγγραφέας από την Γουαδελούπη, που εξειδικεύεται στο ιστορικό μυθιστόρημα _ξεχωρίζει το «Segu» (1984–85), είναι καθηγήτρια επί τιμή της Γαλλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ ενώ έχει ήδη τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας της Γυναίκας (1986) και το Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας (1988).

Η παρουσιάστρια Αλεξάνδρα Πασχαλίδου ίδρυσε και απένειμε το δικό της... Νόμπελ Λογοτεχνίας | iefimerida.gr 0

Φαίνεται πως οι 41.000 ακόλουθοι που έχει στο Twitter της η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, μαζί με τα βιβλία που γράφει _τα τρία τελευταία αφορούν στα «μαθήματα από την ελληνική κρίση», την κίνημα #metoo και στις μητέρες της περιφέρειας, αλλά και το γεγονός ότι έγινε στόχος Νεοναζί στην Σουηδία, την οδήγησαν σε νέους δρόμους. Στην πρωτοβουλία της αυτή υποστηρίχθηκε ωστόσο από την ευρύτατη και λίγο ασαφή κοινωνία των πολιτών και χρηματοδοτήθηκε από διάφορους φορείς.

Η λίστα με τους υποψήφιους λέγεται ότι συντάχθηκε από τους υπεύθυνους των σουηδικών βιβλιοθηκών, και περιελάμβανε τον Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι (ο οποίος αρνήθηκε να συμπεριληφθεί), την Μαρίζ Κοντέ, τον Βρετανό Νιλ Ρίτσαρντ Γκέιμαν και την Κιμ Τούι, μια καναδο-βιετναμέζα επίσης γαλλόφωνη συγγραφέα.

Ολα δείχνουν πως αυτή η πρωτοβουλία δεν θα έχει και δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Παρά τις όποιες παθογένειες της Σουηδικής Ακαδημίας (που όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψει στο Νόμπελ Λογοτεχνίας), η αντικατάστασή της από την «Νέα» με την υπογραφή της Αλεξάνδρας Πασχαλίδου, εύκολα αμφισβητείται. Αποτελεί όμως σημάδι των καιρών ο τρόπος που τα πράγματα εναλλάσσονται και πως, πίσω από μια παρόμοια ιδέα, βρίσκεται λίγο ελληνικό δαιμόνιο και μπόλικες δημόσιες σχέσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ