Μογκερίνι: Ευκαιρία προς το συμφέρον και της Ελλάδας η συμφωνία των Πρεσπών -Μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα - iefimerida.gr

Μογκερίνι: Ευκαιρία προς το συμφέρον και της Ελλάδας η συμφωνία των Πρεσπών -Μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα

Η Φεντερίκα Μογκερίνι/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

««Είναι μια μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που είναι στο συμφέρον επίσης της Ελλάδας. Μια ευκαιρία που μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα», δήλωσε στο ΑΠΕ η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας.

Η Μογκερίνι έκανε λόγο για «πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα» του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ. «Την ίδια στιγμή κατανοώ τις ευαισθησίες και το περίπλοκο ιστορικό παρελθόν του ζητήματος. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης ήταν επίπονη και το αποτέλεσμα ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές. Τώρα, είναι σε εξέλιξη οι εθνικές διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας και στις δύο χώρες, οι οποίες πρέπει να προστατευθούν και να γίνουν σεβαστές», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αν το αποτέλεσμα των διαδικασιών είναι θετικό, απάντησε: «Η επίλυση ενός τόσο δύσκολου ζητήματος έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή, αλλά είναι, επίσης, μια ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα στο μονοπάτι της ΕΕ. Εάν το μομέντουμ χρησιμοποιηθεί με σοφό τρόπο έτσι ώστε να προχωρήσουν επίσης οι εργασίες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, είμαστε μπροστά σε μια σημαντική πρόοδο. Τα κράτη-μέλη έχουν ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαβουλεύσεων τον ερχόμενο Ιούνιο, στη βάση των γνωστών προϋποθέσεων της διαδικασίας. Αυτό αποτελεί μέρος της ενδυναμωμένης δέσμευσής μας με την περιοχή, που είναι στο συμφέρον όλων μας, των κρατών-μελών και των Δυτικών Βαλκανίων».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν ανησυχεί πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για την ανταλλαγή εδαφών θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποιήσης για την ΠΓΔΜ, απάντησε: «Αντίθετα, πιστεύω ότι όλη η περιοχή θα ωφεληθεί από μια συνολική συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου που να καλύπτει όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας θα υποστηρίξει την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, όπως είχε η Συμφωνία των Πρεσπών. Και η Συμφωνία των Πρεσπών έδειξε ότι με πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα ακόμα και τα πιο δύσκολα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί μια πηγή έμπνευσης για τον διάλογο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ