Γιατί δεν καταδικάζει ο Τραμπ τη Σαουδική Αραβία -Είναι πολλά τα λεφτά - iefimerida.gr

Γιατί δεν καταδικάζει ο Τραμπ τη Σαουδική Αραβία -Είναι πολλά τα λεφτά

Ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος Τραμπ ομολόγησε ενώπιον του πλανήτη ότι δεν πρόκειται να κάνει πολλά για την –όπως όλα δείχνουν– δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στην Τουρκία. Τα συμφέροντα είναι προσωπικά, πιστεύουν πολλοί.

Ενώ η εξαφάνιση του Tζαμάλ Κασόγκι έχει ταράξει τα διεθνή διπλωματικά ύδατα, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται να καταδικάσει ανοιχτά τη Σαουδική Αραβία. Ισχυρίστηκε ότι συνομίλησε με αξιωματούχους της χώρας στο «υψηλότερο επίπεδο» για το συμβάν, όμως δεν υπάρχει ξεκάθαρη επίκριση και αποφεύγει το θέμα στο αγαπημένο του Τουίτερ.

Υποτίθεται ότι πίσω από αυτή τη στάση βρίσκεται μια συμφωνία πώλησης όπλων αξίας 110 δισ. δολαρίων με τον πρίγκιπα μπιν Σαλμάν, που εκτός από διάδοχος τυγχάνει και υπουργός Άμυνας του βασιλείου.

Ο Τραμπ δείχνει τι πωλούν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία. Φωτογραφία: ΑP Photo/Evan Vucci

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν θα ακυρώσει τη συμφωνία, ο Τραμπ είπε: «Συνέβη στην Τουρκία. Και δεν ήταν Αμερικανός υπήκοος, ήταν κάτοικος των ΗΠΑ. Τι καλό θα μας έκανε αυτό; Δεν είμαι υπέρ να σταματήσω μια χώρα να ξοδέψει 110 δισ., ποσό ρεκόρ, και να αφήσω τη Ρωσία ή την Κίνα να πάρουν αυτά τα χρήματα».

Με αυτή τη φράση έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ αποποιούνται τον ρόλο τους ως ηθικός παρατηρητής του πλανήτη. Μπροστά στο οικονομικό όφελος, κάθε τύραννος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει.

Trump: This thing happened in Turkey and Khashoggi isn't even a US citizen. pic.twitter.com/3poTLR22jN

Η Γερουσία δεν συμμερίζεται τη στάση του. Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι αν αποδειχθεί ότι η Σαουδική Αραβία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου «θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Δεν έχω θυμώσει περισσότερο στη ζωή μου. Αν αυτός ο άνθρωπος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, έχει καταπατηθεί κάθε έννοια κανονικότητας στη διεθνή κοινότητα».

#BREAKING: Invoking the Global Magnitsky Act w/ @SenBobCorker, requiring POTUS to determine if the Saudi gov’t was responsible for gross human rights violations against #JamalKhashoggi. Under this law, if the White House finds Saudi Arabia responsible, they MUST impose sanctions pic.twitter.com/hnUDECXwhK

Στην πραγματικότητα, η συμφωνία αγοράς των όπλων δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς βρίσκει αντιρρήσεις στο Κογκρέσο, ενώ κάποιοι επιμένουν ότι τα $110 δισ. ήταν πάντα «φουσκωμένο» νούμερο.

Να θυμίσουμε ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι (προφέρεται Χασαγκτζί) αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν διατάχθηκε να σταματήσει να τουιτάρει και έχασε τη στήλη του σε μεγάλη εφημερίδα. Αιτία ήταν η οργή του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν για σχόλια του δημοσιογράφου για τη στενή του σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ. Ο δημοσιογράφος είχε περάσει έως τότε κι άλλες φορές περιπέτειες με το παλάτι, χάνοντας αρκετές φορές τη δουλειά του, όμως κατάλαβε ότι ο νέος πρίγκιπας δεν αστειευόταν.

Διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον. Ξεχωρίζει διαδηλωτής με μάσκα του πρίγκιπα και αιματοβαμμένα χέρια. Φωτογραφία: AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο πρόεδρος πρέπει να απαντήσει αν έχει προσωπικά συμφέροντα στη Σαουδική Αραβία, λένε τώρα τα αμερικανικά μίντια. Ο Τραμπ έχει καυχηθεί πολλές φορές από το 2001 για τις εμπορικές του σχέσεις με τη χώρα. Σε ομιλία του στην Αλαμπάμα το 2015 είπε: «Η Σαουδική Αραβία κι εγώ τα πάμε περίφημα –κι εγώ τα πάω περίφημα μαζί τους. Αγοράζουν διαμερίσματα από εμένα. Ξοδεύουν $40 εκατομμύρια, $50 εκατομμύρια. Πρέπει να τους αντιπαθώ; Τους συμπαθώ πάρα πολύ».

Σύμφωνα με τότε δημοσίευμα της Washington Post, κατά την προεκλογική περίοδο του 2016, ο Τραμπ ίδρυσε 8 εταιρείες στη Σαουδική Αραβία που φαίνεται να συνδέονται με τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας.

You have to wonder just how much financially the House of Trump owes the House of Saud.

Τον περασμένο Αύγουστο, το ξενοδοχείο Trump International Hotel στο Μανχάταν ανακοίνωσε –για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ζημιών– 13% κέρδος στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές έρευνες, η κερδοφορία οφείλεται στην ξαφνική επίσκεψη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας. Παρόλο που ο μπιν Σαλμάν προτίμησε άλλο ξενοδοχείο καθώς οι σουίτες του δεν είναι αρκετά μεγάλες για τα γούστα του, μεγάλο μέρος της συνοδείας του κατέλυσε εκεί.

To Trump International Hotel στο Μανχάταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά κέρδη μετά την επίσκεψη της κουστωδίας του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν.

Ανησυχητική είναι και η δημοσίευση από τη Washington Post της πληροφορίας ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει συνομιλίες αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με μια πιθανή απαγωγή του 58χρονου δημοσιογράφου και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί οι ΗΠΑ δεν προειδοποίησαν τον Κασόγκι.

Ο ρόλος του Τζάρεντ Κούσνερ

Σύμφωνα με πηγές του CNN, όταν ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και να δείχνει προς τον πρίγκιπα, ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν τηλεφώνησε ήταν ο Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο γαμπρός του Τραμπ είναι ο άνθρωπος που έχει προωθήσει έντονα στην Ουάσιγκτον τη «φιλία» με τη Σαουδική Αραβία και έχει ποντάρει πολλά σε αυτή. Στήριξε με σθένος την επιλογή του 33χρονου MBS ως νέου διαδόχου το καλοκαίρι του 2017, όταν ο παραμερισμός του ιδιαίτερα λαοφιλούς διαδόχου Ναγιέφ τάραξε τα πράγματα στο βασίλειο.

Κούσνερ και μπιν Σλαμάν «δέθηκαν» στη διάρκεια ενός γεύματος στο Λευκό Οίκο στις αρχές του 2017. O Κούσνερ έπεισε τότε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος στη Σαουδική Αραβία (ενώ είθισται το πρώτο ταξίδι προέδρων να γίνεται στα γειτονικά Μεξικό ή Καναδά). Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες υποσχέθηκαν να πάρουν μέτρα κατά της τρομοκρατίας.

Οι συνομιλίες του 2017 που «έδεσαν» τον νέο διάδοχο με τον Κούσνερ. Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci

Το Ιntercept είχε δημοσιεύσει το Μάρτιο του 2018 την πληροφορία ότι ο πρίγκιπας καυχιόταν στο στενό του περιβάλλον ότι έχει τον Τζάρεντ Κούσνερ «στο τσεπάκι». Oι διώξεις αντιφρονούντων στη Σαουδική Αραβία εντάθηκαν μετά από ένα ανεπίσημο ταξίδι του Κούσνερ στη χώρα, κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα πάντα με το Ιntercept, συζήτησε με τον πρίγκιπα τις διώξεις αυτές και αναφέρθηκε ονομαστικά σε πρόσωπα που αντιτίθενται στην ανέλιξη του μπιν Σαλμάν στον θρόνο. Το ρεπορτάζ του Intercept υπαινισσόταν ότι ο Κούσνερ είχε δώσει στον πρίγκιπα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του λόγω της θέσης του στην κυβέρνηση. Κάποιοι μάλιστα δεν θεώρησαν συμπτωματικό τον υποβιβασμό του από τις μυστικές υπηρεσίες στις πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση.

Eπίσκεψη του ζεύγους Τζάρεντ Κούσνερ-Ιβάνκα Τραμπ στη Σαουδική Αραβία. Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci, File

Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο Κούσνερ δεν ακολουθεί την επίσημη γραμμή εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, πολιτική που χαράσσεται σχεδόν ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παραπονιούνται μόνιμα ότι δεν γνωρίζουν ποτέ τι συζητά στα ταξίδια του στη Μέση Ανατολή. Καθώς δεν υπάρχει πρέσβης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, οι σχέσεις με το βασίλειο βρίσκονται στα χέρια του Κούσνερ, που ενδέχεται να έχει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα.

Ο Κούσνερ ψάχνει εδώ και καιρό χρήματα για τη χρηματοδότηση του κτιρίου του «666 Fifth Avenue» και ήταν έτοιμος να έρθει σε συμφωνία με το Κατάρ λίγο πριν την επιβολή του εμπάργκο στο κρατίδιο από τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.

Το κτίριο 666 Fifth Avenue στο Μανχάταν, ιδιοκτησίας Κούσνερ από το 2007, που αιμορραγεί καθώς πολλά από τα γραφεία του παραμένουν άδεια. Φωτογραφία: Wikipedia

Μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι, ο Κούσνερ υποτίθεται μετέφερε στον πρίγκιπα επιστολή της Washington Post που ζητούσε τη βοήθειά του στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Όμως παρόλο που όλα δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία έχει επιρροή στον Κούσνερ, δεν φαίνεται να ισχύει το αντίθετο. O πατέρας του πρίγκιπα, βασιλιάς Σαλμάν, έχει απορρίψει δημοσίως το ειρηνευτικό σχέδιο του Κούσνερ για τη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και αγνοεί την προτροπή του για επίλυση της διένεξης με το Κατάρ.

Ακυρώσεις στο Νταβός της Ερήμου

Οι επιπτώσεις από την υπόθεση Χασαγκτζί θα φανούν άμεσα. Ανάμεσα στις 23 και 25 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί στο Ριάντ το 2ο επενδυτικό συνέδριο Future Investment Initiative, γνωστό και ως «Νταβός της Ερήμου», που είναι μέρος του οράματος Vision 2030 του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν για την απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το CNN, το Bloomberg και οι New York Times αποσύρθηκαν από χορηγοί επικοινωνίας και καλούν και τους υπόλοιπους δημοσιογραφικούς οργανισμούς (Fox Business Network, CNBC) να κάνουν το ίδιο. Οι Financial Times δήλωσαν ότι το σκέφτονται.

This October the Future investment Initiative is back!

Stay tuned for three full days of expert-led debate into the biggest trends, challenges and opportunities facing the future of the global economy.

Find out more: https://t.co/VmDcPCyk5L #FII2018 pic.twitter.com/qS0PHHhMBh

Τη συμμετοχή τους ακύρωσαν ήδη ο επικεφαλής της Viacom, ο πρώην επικεφαλής της AOL, ο διευθυντής του περιοδικού The Economist, ο ιδιοκτήτης των LA Times, η Αριάνα Χάφινγκτον και η πρόεδρος του ΔΣ της Uber. Δεν έχουν απαντήσει με σαφήνεια οι επικεφαλής της JP Morgan και της BlackRock.

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι τα κράτη θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

Παρόλο που πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν να μην συμμετέχει το συνέδριο, ο ίδιος δήλωσε εχθές ότι σκοπεύει να παραστεί.

Δύο προγραμματισμένοι συμμετέχοντες έχουν στενές σχέσεις με τον Τραμπ: ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος και φίλος του προέδρου Τόμας Τζ. Μπάρακ Τζούνιορ και η Ντίνα Πάουελ, στέλεχος της Goldman Sachs και πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, που συνεργάστηκε στενά με τον Κούσνερ στη Σαουδική Αραβία και είναι επικρατέστερη να αντικαταστήσει τη Νίκι Χέιλι ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον μπροστά στο SpaceShipTwo που προορίζεται για τουριστικά ταξίδια στο Διάστημα. Φωτογραφία: AP Photo/Reed Saxon, File

Κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον δήλωσε στον Guardian ότι σταματά συνομιλίες με το βασίλειο της ερήμου σχετικά με μια επένδυση 1 δισ. δολαρίων στο πρόγραμμα της Virgin για τουρισμό στο Διάστημα ενώ ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ αποχώρησε από το ΔΣ της NEOM, της πολυδιαφημιζόμενης «έξυπνης» πόλης 500 δισ. δολαρίων που σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία στα βορειοδυτικά της χερσονήσου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ