Η ζωή στους -80°C: Εκπληκτικές εικόνες, προσπαθεί να μαγειρέψει, όλα γίνονται γλυπτά πάγου - iefimerida.gr

Η ζωή στους -80°C: Εκπληκτικές εικόνες, προσπαθεί να μαγειρέψει, όλα γίνονται γλυπτά πάγου

Αυγά που αψηφούν την βαρύτητα. Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Cyprien Verseux είναι αστροβιολόγος και μελετητής των παγετώνων, που εργάζεται επί του παρόντος στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση στον κόσμο: τον σταθμό Concordia της Ανταρκτικής.

Ο Cyprien Verseux

Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, είναι πιο κοντά στον πολιτισμό από αυτόν τον τόπο, βαθιά στην πιο απομονωμένη και αφιλόξενης ήπειρό μας.

Όταν δεν είναι απασχολημένος να συλλέγει δείγματα και να κάνει έρευνα για το κλίμα που επικρατούσε σε άλλες εποχές, ο Cyprien διατηρεί ένα μπλογκ που μοιράζεται την εμπειρία του πώς είναι να ζει κανείς σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Οι δυσκολίες του να κάνει κανείς πράγματα που θεωρούμε όλοι μας δεδομένα, είναι η καθημερινότητα του Cyprien και μιας μικρής ομάδας επιστημόνων που είναι μόνοι τους στη βάση στα βάθη του χειμώνα της Ανταρκτικής, όπου ακόμη και τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Ανταρκτική, Cyprien Verseux, επιστημονικη βάση Concordia, μαγείρεμα


«Εννέα μήνες τον χρόνο, κατά την διάρκεια του χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να φύγει ή να φτάσει εδώ» λέει στο Bored Panda ο Cyprien. «Κάνει τόσο κρύο που κανένα όχημα δεν μπορεί να φύγει ή να φτάσει εδώ. Είμαστε επί του παρόντος 13 άτομα: τεχνικοί, επιστήμονες, ένας μάγειρας και ένας γιατρός».

Un petit déjeuner équilibré, sur le toit de #ConcordiaStation

Crédits : Cyprien Verseux et Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV #ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/AvWiUBtGo4


Η έλλειψη οξυγόνου και το άγονο, ερημικό τοπίο κάνουν τους επιστήμονες να νιώθουν πως ζουν σε έναν άλλο πλανήτη. «Είναι η πιο κρύα περιοχή στη Γη, με θερμοκρασίες κάτω από τους -80 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα» εξηγεί. «Είδαμε ξανά τον ήλιο μετά από τρεις μήνες. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και φτωχός σε οξυγόνο».

Nutellart, ou : même le goûter n'est pas évident à prendre sur le toit de #ConcordiaStation.

Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux. © #PNRA (@ItaliAntartide)/#IPEV/@esa#Antarctique #DC14 @NutellaFR pic.twitter.com/QB5xt1Avo5


«Παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε ένα αφιλόξενο μέρος, το Concordia είναι εξαιρετικά ελκυστικό στους ερευνητές διαφόρων τομέων, όπως η αστρονομία, η ανθρώπινη φυσιολογία (Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος το χρησιμοποιεί για να μελετήσει την προσαρμογή του ανθρώπου σε κάτι παρόμοιο με τις μελλοντικές συνθήκες μιας βάσης στη Σελήνη ή τον Άρη), η παγετολογία, η γεωφυσική».

Spiegeleier nach Art des Hauses in #ConcordiaStation.

Foto von @CyprienVerseux und Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV #Antarktis #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/WxkuzHZxMD


Η δουλειά του Cyprien και των συνεργατών επιστημόνων του είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ρίχνουν φως στο πώς το κλίμα έχει αλλάξει και δίνει μια εικόνα για τις πιθανές αλλαγές στο μέλλον. «Η έρευνα που γίνεται εδώ, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή» λέει. «Χάρη στο έργο EPICA που διεξάγεται εδώ, γνωρίζουμε πως τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, ειδικά του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλά τουλάχιστον για τα τελευταία 800.000 χρόνια».

Tentative (ratée) d'œufs brouillés à #ConcordiaStation.

Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux. © #PNRA (@ItaliAntartide) / #IPEV / @esa#Antarctique #DC14 pic.twitter.com/eJbBhKEz40


Για πλάκα και μόνο, ο Cyprien αποφάσισε να βγει έξω και να προσπαθήσει να «μαγειρέψει», λαμβάνοντας φωτογραφίες από διαφορετικά είδη τροφίμων στο ψύχος. Φυσικά, ήταν απλώς ένα αστείο, αλλά οι εικόνες δείχνουν τις δύσκολες συνθήκες που κυριαρχούν στην Ανταρκτική, με τα φαγητά να αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας, καθώς παγώνουν προτού προλάβουν βνα φτάσουν στον πάτο του πιάτου. «Ξεμείναμε από φρέσκο φαγητό νωρίς τον χειμώνα, γι’ αυτό και καταναλώνουμε κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα: δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν είναι ποτέ πάνω από το μηδέν, τα αποθηκεύουμε σε δοχεία έξω» δήλωσε ο Cyprien.

Je m'en doutais, que déjeuner sur le toit n'était pas une bonne idée.

Photo par Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV#ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/67Y0aWEDSI

Les températures sont remontées au-dessus des -70°C, mais il fait encore un peu frais pour manger dehors...

Crédits : Carmen Possnig et Cyprien Verseux, © @ESA / #PNRA / #IPEV #ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/Qe57XzDTV5

Jet d'eau bouillante dans un air en-dessous des -70°C. Psssssschhhht !
Photo par Carmen Possnig, © #IPEV / #PNRA - @ItaliAntartide / @esa #ConcordiaStation #DC14 pic.twitter.com/5Wb23zwpzd

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ανταρκτική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ