Καμπανάκι Fitch για την Ιταλία, καθησυχαστικός ο Ρέγκλινγκ - iefimerida.gr

Καμπανάκι Fitch για την Ιταλία, καθησυχαστικός ο Ρέγκλινγκ

Καθησυχάζει ο Ρέγκλινγκ για την Ιταλία/Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθησυχαστικός για την πρόσβαση της Ιταλίας στις αγορές είναι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την ώρα που οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα μετά το 2019.

Δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού ή να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο κατώτερο αυτού που θεωρείται επένδυση, διότι η ιταλική οικονομία παραμένει ισχυρή, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Ρέγκλινγκ ερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η Ιταλία έχανε την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω» από αυτό το επίπεδο, απάντησε ο Ρέγκλινγκ.

Kαμπανάκι από Fitch για τον προϋπολογισμό

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019».

Η εκτίμηση αυτή, στηρίζεται και στο ότι έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, ο οίκος αναφέρει ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, προσθέτει ότι «δεν αναμένει, η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης, να αλλάξει τους στόχους για το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους».

Ο Fitch, τέλος, εκτιμά ότι η ιταλική κυβέρνηση, επ΄ευκαιρία των Ευρωεκλογών, «θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ένωσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ρέγκλινγκ Ιταλία Fitch
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ