ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύο σενάρια για την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύο σενάρια για την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας

Φωτογραφία: Εurokinissi

Ασκήσεις ισορροπίας στον ΣΥΡΙΖΑ -Τα δύο σενάρια για την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας

Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και με το βλέμμα στην εκλογή των νέων μελών της Πολιτικής Γραμματείας -που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή- συνεδριάζει σήμερα στις 2μμ υπό τον πρωθυπουργό.

Οι διενέξεις των τάσεων για τη σύνθεση του νέου Οργάνου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, αφού η εν λόγω διαδικασία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους εσωκομματικά να μετρήσουν και να καταγράψουν δυνάμεις. Για το λόγο αυτό είναι που μεσολάβησαν και αρκετές μέρες μέχρι να οριστεί η συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου. Με τις παρασκηνιακές ζυμώσεις να είναι πολλαπλές. Ενώ η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί με κάθε τρόπο να αποφύγει κρούσματα εσωστρέφειας.

Δύο προτάσεις στο «τραπέζι»

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα αποφασιστεί ποια θα είναι η έκταση του Οργάνου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για συναινετικές λύσεις. Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος και θα επιχειρήσει να συνθέσει όλες τις απόψεις.

Οι δύο προτάσεις που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι οι εξής:

  • Είτε να υπάρξει ένα μικρότερο όργανο με 21+2 μέλη (Πρόεδρος και Γραμματέας). Αν προκριθεί κάτι τέτοιο, θεωρείται σίγουρο ότι θα δημιουργήσει εντάσεις, πλην όμως συμβολικά θα λειτουργήσει εν είδει επανεκκίνησης και ενδεχομένως να λύσει και κάποια προβλήματα οργανωτικής φύσεως που παρουσιάστηκαν στα δύο όργανα (Πολιτικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο) που συγκροτούσαν ως τώρα την Πολιτική Γραμματεία
  • Είτε να υπάρξει ένα μεγαλύτερο όργανο, σχεδόν ίδιο με το υπάρχον που θα αριθμεί 29+2 μέλη (Πρόεδρος και Γραμματέας) και το οποίο θα συγκροτείται από το Πολιτικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο, όπως συμβαίνει και τώρα. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποφευχθούν οι εντάσεις, αφού δεν θα είναι συρρικνωμένο και θα είναι ευκολότερο για τα μέλη να εξασφαλίσουν συμμετοχή.

Στη... βάσανο της κάλπης

Οι σταυροδοσίες στην Κεντρική Επιτροπή προμηνύονται σκληρές. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται για την Πολιτική Γραμματεία η υποψηφιότητα των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Γιάννης Δραγασάκης. Η πτέρυγα των «53» υπολογίζει (σε περίπτωση που προκριθεί η μεγάλη εκδοχή του Οργάνου) να εκλέξει 7-9 δικούς της υποψήφιους. Και σύμφωνα με πληροφορίες στο εσωκομματικό κυνήγι του σταυρού θα μπουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου, και τα στελέχη Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Υδραίος, Κατερίνα Κνήτου.

Περί τους 12-14 δικούς της υποψήφιους εκτιμάται ότι θα έχει η πλειοψηφία, με τους κκ Δούρου, Μπαλάφα, Κοτσακά, Σκορίνη, Καραγιώργο, Χριστόπουλο να βάζουν υποψηφιότητα, ενώ υποψηφιότητες θα υπάρξουν και από άλλα πολιτικά στελέχη που δε στοιχίζονται με τη σημερινή γεωγραφία δυνάμεων με κανένα μπλόκο δυνάμεων.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ