Ολυμπία Αναστασοπούλου, δικηγόρος: Γιατί πρέπει να δίνεις μάχη για έναν περίπατο τη νύχτα; - iefimerida.gr

Ολυμπία Αναστασοπούλου, δικηγόρος: Γιατί πρέπει να δίνεις μάχη για έναν περίπατο τη νύχτα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 40% των γυναικών που ρωτήθηκαν φοβούνται τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σωματική βία. Το Ποτάμι προτείνει συνεχείς περιπολίες ποδηλατών αστυνομικών στις «κόκκινες περιοχές», για να σταματήσει το ντόμινο της ερήμωσης ολόκληρων γειτονιών.

Η Ολυμπία Αναστασοπούλου είναι δικηγόρος, τομεάρχης Εσωτερικών του Ποταμιού. Το γραφείο της είναι στο κέντρο της Αθήνας κοντά στην Ομόνοια σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Παραμελημένοι δρόμοι, σκουπίδια, εγκαταλελειμμένα καταστήματα και άνθρωποι σπρωγμένοι στο περιθώριο.

Από ιερόδουλες και εξαρτημένους, μέχρι επαίτες και άστεγους.

Περιβάλλον που βοηθά την δράση μικρών και μεγάλων συμμοριών.

Ολυμπία Αναστασοπούλου, δικηγόρος: Γιατί πρέπει να δίνεις μάχη για έναν περίπατο τη νύχτα; | iefimerida.gr 0

«Ακόμη και το πρωί είναι επικίνδυνο για μια γυναίκα να κυκλοφορεί μόνη στην περιοχή. Κουβαλάς τσάντα, τα πράγματα της δουλειάς, και νιώθεις ανασφάλεια πλησιάζοντας στην επόμενη γωνία», λέει η Ολυμπία και προσθέτει: «Όταν πέσει ο ήλιος ακόμη και η αστυνομία μας συνιστά να μην κυκλοφορούμε μόνοι στους δρόμους και έτσι πολλές φορές αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε τα γραφεία μας, νωρίτερα, πριν πέσει ο ήλιος».

Οι έρευνες δείχνουν ότι το κέντρο της Αθήνας είναι μακράν η περιοχή με τους περισσότερους «φοβισμένους» πολίτες. Ιδιαίτερα οι γυναίκες δηλώνουν ότι αποφεύγουν να κυκλοφορούν μόνες σε περιοχές με αρνητική δημοσιότητα λόγω εγκληματικών δραστηριοτήτων. Το 40% των γυναικών που ρωτήθηκαν φοβούνται τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σωματική βία. Απογοητευτικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία για κλοπές και άσκηση βίας σε τουρίστριες που κινήθηκαν σε υποβαθμισμένες περιοχές. Η πρόταση του Ποταμιού για συνεχείς περιπολίες ποδηλατών αστυνομικών – που κινούνται γρήγορα και αθόρυβα – στις «κόκκινες περιοχές», θα μετέδιδε ένα αίσθημα ασφαλείας σε πολίτες και επισκέπτες και θα σταματούσε το ντόμινο της ερήμωσης ολόκληρων γειτονιών.

Πολλές γυναίκες για να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους καταφεύγουν σε σχολές πολεμικών τεχνών και άμυνας – η Ολυμπία είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο τάε κβον ντο – αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν απαλλάσσει την πολιτεία από την ευθύνη της, να προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ το Ποτάμι ΘΕΛΩ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ