Γιατί πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την έκθεση του ΔΝΤ -Τα πραγματικά στοιχεία - iefimerida.gr

Γιατί πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την έκθεση του ΔΝΤ -Τα πραγματικά στοιχεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρεθεί σε «μη εχθρικό» περιβάλλον την Παρασκευή στο Μπαλί, όπου θα μετάσχει στην φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά αυτό πόρρω απέχει από την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να δείξει ότι η φθινοπωρινή δημοσιονομική έκθεση (Fiscal Monitor) την οποία δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, «επιβραβεύει» τις επιδόσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το Ταμείο, πράγματι διορθώνει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, στο 2% για φέτος (κατώτερο, πάντως, των κυβερνητικών προβλέψεων) και 2,4% για ο 2019, αλλά παραμένει αμετακίνητο στις σκληρές θέσεις του και τις πολύ συγκρατημένες εκτιμήσεις του.

Αυτή την διαφοροποίηση του ΔΝΤ ως προς την ανάπτυξη επιχειρεί συντονισμένα να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση (ακόμη και η «Αυγή» μπήκε στο παιγνίδι, επικαλούμενη... θετικά το Ταμείο!), παρασιωπώντας όμως τα άλλα στοιχεία της έκθεσης και... πανηγυρίζοντας ότι «καταρρίπτεται το επιχείρημα για περικοπή των συντάξεων...» όπως τονίζει πρωτοσέλιδα το κομματικό όργανο της κυβέρνησης.

Γιατί, στο κρίσιμο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος (και του υπερπλεονάσματος, το οποίο επικαλείται η κυβέρνηση για να πετύχει την μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019), το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% από φέτος μέχρι το 2022 (όπως έχει συνομολογήσει η Ελλάδα), μόλις που είναι εφικτός , και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι και οι συντάξεις θα κοπούν όπως προβλέπει η συμφωνία, αλλά και το αφορολόγητο θα μειωθεί!

Η έκθεση του Ταμείου,δεν έχει διόλου επηρεαστεί από το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019, στο οποίο η κυβέρνηση προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τουλάχιστον το 3,74% του ΑΕΠ φέτος (δηλαδή, 445.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ) και ότι την προσεχή χρονιά θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ (122.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο), εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με περικοπή των συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα εκτιναχθεί το 2019 στο 4,14% (1,22 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ έκθεση πανηγυρίζει
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ