Γιατί ήταν έξαλλος ο Σαίξπηρ με τις γυναίκες; Είχε κολλήσει σύφιλη από κάποια; - iefimerida.gr

Γιατί ήταν έξαλλος ο Σαίξπηρ με τις γυναίκες; Είχε κολλήσει σύφιλη από κάποια;

Το μίσος του Σαίξπηρ για τις γυναίκες αποτυπωνόταν στα τελευταία έργα του. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γιατί ήταν τόσο έξαλλος ο Σαίξπηρ με τις γυναίκες; Γιατί αναφερόταν στα έργα του, σε αυτές πάντα με τα χειρότερα λόγια; Την απάντηση δίνει ένας ειδικός που ισχυρίζεται ότι είχε θυμώσει επειδή κάποια του είχε κολλήσει μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Σαίξπηρ
Ο τάφος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ο βάρδος μπορεί να είχε κολλήσει σύφιλη, ισχυρίζεται ο καθηγητής Τζόναθαν Μπέιτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η «σεξουαλική αηδία» για τις γυναίκες μπορεί να αποτυπώνεται στα έργα του, όπως προτείνει. «Πρέπει να είμαι πολύ επιφυλακτικός για τις εικασίες και την προβολή της αυτοβιογραφίας του Σαίξπηρ στα έργα του» δήλωσε στο φεστιβάλ Λογοτεχνίας Cheltenham.


«Υπάρχουν μόνο λίγα περιστασιακά στοιχεία. Σε μερικές από τις τελευταίες σονέτες του αναφέρονται τα λουτρά υδραργύρου, στα οποία πήγαινε κανείς ότι κόλλαγε σύφιλη».

Ο καθηγητής που τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη το 2015 για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία, πρόσθεσε ότι στο τέλος της βασιλείας του Tames I, ο Σαίξπηρ δεν πήγε στην αυλή με άλλους ηθοποιούς, υπονοώντας ότι μπορεί να ήταν άρρωστος καθώς υπήρχε νόμος που απαγόρευε σε όσους είχαν σύφιλη να πλησιάσουν στα 350 μέτρα από τον μονάρχη.

Επισήμανε επίσης τις ομιλίες του Βασιλιά Ληρ όπου εξέφραζε την αηδία του για τις γυναίκες. «Υπάρχουν διάφορα σημεία όπου υπάρχει ένα είδος αποτρόπαιης συμπεριφοράς, εκρήξεις θυμού και εκρήξεις σεξουαλικής αηδίας» είπε.


Φυσικά κάποιοι δεν συμφωνούν με τον ισχυρισμό αυτόν, όπως ο Δρ Πολ Έντμοντσον, επικεφαλής της έρευνας στο Shakespeare Birthplace Trust που κατηγόρησε τον καθηγητή ότι είναι «εσκεμμένα προκλητικός».

Όπως είπε: «Κανείς δεν ξέρει από τι πέθανε ο Σαίξπηρ και δεν υπάρχει καμία, μα καμία απολύτως απόδειξη, ότι είχε σύφιλη ή πως έλαβε θεραπεία γι’ αυτήν».

Φωτογραφίες: AP, Wikipedia

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ