Πωλούνται δεκάδες πολυτελείς επαύλεις στον Βόσπορο -Διάσημες από σαπουνόπερες [βίντεο] - iefimerida.gr

Πωλούνται δεκάδες πολυτελείς επαύλεις στον Βόσπορο -Διάσημες από σαπουνόπερες [βίντεο]

Πωλητήριο σε δεκάδες επαύλεις στον Βόσπορο/ Φωτογραφία: AP- Lefteris Pitarakis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολυτελείς επαύλεις, κάποιες από αυτές ιστορικά κτίρια, που τις «χαϊδεύει» το κύμα, στα στενά του Βοσπόρου. Τα «yalis», όπως λέγονται είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Και σε δεκάδες από αυτά πλέον έχει μπει πωλητήριο.

Κάποτε ήταν προνόμιο της ελίτ και των εύπορων ξένων που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Τα τελευταία χρόνια οι επαύλεις του Βοσπόρου έγιναν διάσημες, μέσα από τις τουρκικές σαπουνόπερες που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία κυρίως στον αραβικό κόσμο. Καθώς η οικονομία της χώρας διέρχεται μία δύσκολη περίοδο, πολλοί ιδιοκτήτες σπεύδουν να πουλήσουν τα «yalis».

Οι επίδοξοι αγοραστές θα χρειαστεί να πληρώσουν από 4,5 έως 95 εκατ. δολάρια για να αποκτήσουν μία από αυτές τις επαύλεις. Αγορά που θα τους δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο.

Από τις 600 επαύλεις στα στενά του Βοσπόρου, οι 60 πωλούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με κτηματομεσίτες που μίλησαν στο AFP. Μετά τη βουτιά της τουρκικής λίρας, πολλοί ξένοι πιστεύουν ότι τώρα είναι η ιδανική εποχή για να αγοράσουν. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι από τη Μέση Ανατολή και κυρίως το Κατάρ.

«Καθώς η λίρα έχασε την αξία της, η Κωνσταντινούπολη έχει μετατραπεί σε παράδεισος για τους ανθρώπους από τον Κόλπο, με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Πιστεύουν ότι η λίρα θα ανέβει στο άμεσο μέλλον και οι επενδύσεις τους θα αποδώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο Χαμέντ Ελχαμιάν, της ANKA Invest.

VIDEO: Foreigners snap up Istanbul's iconic waterfront mansions pic.twitter.com/hyjdwQ643h

Το γεγονός ότι μπορεί με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο, που δίνει τη δυνατότητα για ευκολότερες μετακινήσεις σε προορισμούς κλειδιά, δίνει ένα επιπλέον κίνητρο, σημειώνει το AFP. Τον προηγούμενο μήνα διάταγμα «κατέβασε» τα οικονομικά και επενδυτικά κριτήρια για να αποκτήσει κάποιος τουρκική υπηκοότητα. Πλέον απαιτούνται καταθέσεις 500.000 δολαρίων σε τουρκικές τράπεζες (από 3 εκατ. δολάρια) και επενδύσεις 500.000 δολαρίων (από 2 εκατ.).

Επιπλέον, όσοι έχουν ακίνητα αξίας 250.000 και πάνω επίσης έχουν δικαίωμα να γίνουν Τούρκοι πολίτες, ενώ έως τώρα απαιτούνταν ακίνητη περιουσία 1 εκατ. δολαρίων. Βέβαια, σημειώνουν κτηματομεσίτες, τα 250.000 δολάρια δεν επαρκούν ούτε για πολυτελές διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη, πόσο μάλλον για έπαυλη στον Βόσπορο.

Ανάμεσα στις επαύλεις που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, οι 360 θεωρούνται ιστορικής αξίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πάρουν άδεια από τις αρχές για όποια ανακαίνιση ή για να ενισχύσουν την πρόσοψη του κτιρίου. Και όλες οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν με διατήρηση του αρχικού σχεδίου.

Πολλές από τις τουρκικές σαπουνόπερες έχουν γυριστεί σε κάποιες από αυτές τις επαύλεις. Μάλιστα, οι κτηματομεσίτες θεωρούν πως αυτά τα σίριαλ αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση στο εξωτερικό για τα εν λόγω ακίνητα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τουριστικά γραφεία οργανώνουν ακόμη και επισκέψεις σε αυτά τα μέρη για Αραβες τουρίστες. Αλλωστε, στον αραβικό κόσμο έχουν το μεγαλύτερο... σουξέ οι τουρκικές σαπουνόπερες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόσπορος επαύλεις σαπουνόπερες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ