Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν στέλνει στρατό στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει τη Δύση

Στρατεύματα και πυραύλους στη Λιβύη για να αποκτήσει νέο πάτημα απέναντι στη Δύση στέλνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα The Sun.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν την πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι ότι η Ρωσία θέλει «να μετατρέψει τη Λιβύη σε νέα Συρία» για να μπορεί να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες ενισχύοντας έτσι την επιρροή της στη Δύση.

Επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης η Sun αναφέρει ότι η Μόσχα υποστηρίζει τον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ , ο οποίος ηγείται των δυνάμεων που ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή του Τομπρούκ, στέλνοντάς του βαρύ οπλισμό. Παράλληλα υποστηρίζει ότι δεκάδες αξιωματούχοι της ρωσικής αντικατασκοπείας στρατού GRU και των ειδικών δυνάμεων έχουν ήδη αναπτυχθεί στην ανατολική Λιβύη όπου εκπαιδεύουν τους άνδρες του Χαφτάρ, ενώ έχουν στηθεί δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο Τομπρούκ και τη Βεγγάζη χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα για τη δράση τους τη ρωσική ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner Group.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sun «πιστεύεται ότι έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Λιβύης και πύραυλου εδάφους-θαλάσσης Kaliber και αντιπυραυλικά συστήματα S-300.»

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι η Ρωσία θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο κατά της Δύσης στη Λιβύη, αλλά δεν θα πρέπει να προκαλεί κατάπληξη. Θα προσπαθήσουν αναμφίβολα να εκμεταλλευτούν τις προσφυγικές ροές από την Αφρική», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής, Τομ Τούγκενχατ.

Από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος και τη βία. Εκατοντάδες ομάδες ανταρτών αντιμάχονται η μία την άλλη, ενώ η απουσία ενιαίας κεντρικής κυβέρνησης και στρατού επέτρεψε την εμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων και την ανεξέλεγκτη δράση διακινητών. Η Λιβύη είναι η μεγαλύτερη διαδρομή παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική και παραμένει διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: της υποστηριζόμενης απ’ τον ΟΗΕ και τη Δύση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη και της κυβέρνησης που υποστηρίζει ο στρατηγός Χαφτάρ στα ανατολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λιβύη ΡΩΣΙΑ ΧΑΛΙΦΑ ΧΑΦΤΑΡ the sun

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ