Σε πολυτελή, οχυρωμένη έπαυλη του Κασμίρ κρύβονταν ο Λάντεν - iefimerida.gr

Σε πολυτελή, οχυρωμένη έπαυλη του Κασμίρ κρύβονταν ο Λάντεν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εντόπισαν τελικά τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν όχι στα απόκρημνα βουνά της αφγανικής μεθορίου, αλλά σε μία πολυτελή έπαυλη στο θέρετρο Αμποταμπάντ, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, όπου ζούσε με τη νεότερη σύζυγό του, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Μία μικρή ομάδα κρούσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε επιχείρηση χθες το απόγευμα και έπειτα από συγκρούσεις 40 λεπτών, ο μπιν Λάντεν, ένας από τους γιους του , μία γυναίκα και δύο ακόμη άνδρες- ο αγγελιαφόρος και ο αδελφός του- σκοτώθηκαν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις οδηγήθηκαν στο τριώροφο οχυρωμένο κτίριο έπειτα από την παρακολούθηση επί τέσσερα χρόνια ενός από τους πιο έμπιστους αγγελιαφόρους του μπιν Λάντεν, τον οποίο οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ταυτοποίησαν έπειτα από την αναγνώρισή του από συλληφθέντες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Κρατούμενοι αναγνώρισαν αυτόν τον άνθρωπο ως έναν από τους λίγους αγγελιαφόρους της αλ Κάιντα που εμπιστευόταν ο μπιν Λάντεν. Δήλωσαν ότι είναι πιθανόν να ζει μαζί ή να προστατεύεται από τον μπιν Λάντεν", δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.

Ο μπιν Λάντεν τελικά βρέθηκε, περισσότερο από ενιάμισι χρόνια μετά τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ , αφού οι αρχές ανακάλυψαν τον Αύγουστο του 2010 ότι ο αγγελιαφόρος ζούσε με τον αδελφό του και τις οικογένειές τους σε ένα ασυνήθιστο και πολύ καλά προστατευμένο κτίριο.

Οταν είδαμε το κτίριο όπου ζούσαν οι αδελφοί, σοκαριστήκαμε από αυτό που είδαμε: ένα μοναδικό κτιριακό συγκρότημα", δήλωσε ένας αξιωματούχος.

"Το συμπέρασμα των στοιχείων και των αναλύσεών μας ήταν ότι το συγκρότημα στεγάζει έναν πολύτιμο στόχο" του τρομοκρατικού δικτύου. Οι ειδικοί που εργάζονταν με αυτό το αντικείμενο επί σειρά ετών οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο τρομοκράτης που κρύβεται εκεί ήταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν", δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Η κατοικία βρίσκεται στο Αμποταμπάντ, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων βόρεια του Ισλαμαμπάντ, όπου κατοικούν απόστρατοι αξιωματικοί του πακιστανικού στρατού.

Το κτίριο είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από άλλες κατοικίες, κτισμένο σε οικόπεδο που όταν ανεγέρθηκε το οίκημα, το 2005, ήταν σχετικά απομονωμένο. Τότε, βρισκόταν εκτός του κέντρου του Αμποταμπάντ, στο βάθος ενός χωματόδρομου, αλλά έκτοτε έχουν κτισθεί γύρω του και άλλες κατοικίες.

Το κτίριο περιβαλλόταν από ψηλούς τοίχους με αγκαθωτό σύρμα και εσωτερικοί φράκτες χώριζαν τα επιμέρους οικήματα στο εσωτερικό. Οι κάτοικοι έκαιγαν τα σκουπίδια τους, αντί να τα αφήνουν, όπως οι υπόλοιποι γείτονες στις υπηρεσίες περισυλλογής.

Ελάχιστα παράθυρα έβλεπαν στο εξωτερικό του συγκροτήματος και η ταράτσα περιβαλλόταν από τοίχο ύψους 2,1 μέτρων.

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι το κτίριο, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δεν ήταν συνδεδεμένο με τηλεφωνικό δίκτυο και δεν είχε πρόσβαση στο Ιντερνετ. Οι δύο αδελφοί δεν διέθεταν επίσημες πηγές εισοδημάτων.

Οι αμερικανοί αναλυτές διαπίστωσαν ότι και τρίτη οικογένεια ζούσε εκεί μαζί με τους δύο αδελφούς και η ηλικία και η σύνθεσή της ταίριαζε με τους συγγενείς που πίστευαν ότι θα ζούσαν μαζί με τον μπιν Λάντεν.

"Ο,τι είδαμε, τα εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας, το παρελθόν των αδελφών και η συμπεριφορά τους ταίριαζαν με αυτό με το οποίο θεωρούσαμε ότι θα έμοιαζε το κρησφύγετο του μπιν Λάντεν", είπε άλλος αξιωματούχος.

Το Αμποταμπάντ είναι ένα δημοφιλές θέρετρο κτισμένο σε μία κοιλάδα, περιβαλλόμενο από πράσινους λόφους, κοντά στο πακιστανικό Κασμίρ. Ισλαμιστές μαχητές, κυρίως οι ομάδες που δρουν στο ινδικό Κασμίρ, διατηρούσαν στην περιοχή στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ