HSBC: Τι περιμένουν οι επενδυτές από την Ελλάδα- Γιατί απέχουν από μετοχές και ομόλογα - iefimerida.gr

HSBC: Τι περιμένουν οι επενδυτές από την Ελλάδα- Γιατί απέχουν από μετοχές και ομόλογα

Το κτίριο της Βουλής/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατάσταση αναμονής φαίνεται να βρίσκεται η αγορά απέναντι στην Ελλάδα από τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου σχετικά με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σύμφωνα με την HSBC, η οποία δηλώνει «ουδέτερη» για τις επενδύσεις στη χώρα.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να επεκτείνει την επενδυτική της βάση, σημειώνει η τράπεζα στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές του Οκτωβρίου στις αναδυόμενες αγορές, με τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται υπό πίεση λόγω εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.

Στάση αναμονής από τους επενδυτές, neutral η HSBC

Ετσι, όπως επισημαίνει, τηρεί ουδέτερη στάση για τις ελληνικές μετοχές. Από την συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου σχετικά με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος καθώς και την δομή του μεταμνημονιακού προγράμματος της χώρας, η αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

Ο όγκος συναλλαγών στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι έντονα υποτονικός και το επενδυτικό ενδιαφέρον γενικότερα προς τις ελληνικές τράπεζες από τον Ιούλιο, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Η άποψη της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι μεικτή, με τις θετικές τάσεις στην οικονομία να αντισταθμίζονται από τις αμφιβολίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του πακέτου ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε.

Όπως προειδοποιεί η HSBC, για να αλλάξει η στάση της αγοράς απέναντι στην Ελλάδα σε "θετική", θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές.

Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη από ό, τι ανέμενε η HSBC κατά το δεύτερο τρίμηνο, 0,2% σε τριμηνιαία βάση (η HSBC την τοποθετούσε στο 0,5%) αλλά η ανοδική αναθεώρηση του πρώτου τριμήνου από 0,8% σε 0,9% σημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη άνω του 2% το 2018 (2,1%) είναι εφικτή.

Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2019

Η βρετανική τράπεζα αναθεώρησε πρόσφατα τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2019 και αναμένει πλέον το ΑΕΠ να αυξηθεί στο 2,3% (από 2,5% πριν), ενώ το 2020 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2%. Μέχρι το τέλος του 2020, αναμένει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί στο 16%. Η αύξηση της παραγωγικότητας όπως επισημαίνει, θα είναι καθοριστική για την αύξηση της ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει η Ελλάδα να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και να αυξήσει τις επενδύσεις κυρίως από ξένους επενδυτές. Από τις 21 Αυγούστου και για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 9 χρόνια, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον υπό το καθεστώς της προστατευτικής ομπρέλας - αλλά και των περιορισμών - ενός προγράμματος διάσωσης.

Χάρη στο cash buffer και εάν μπορέσει να διατηρήσει την πρόσφατη ισχυρή δημοσιονομική της επίδοση, η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια περίπου, με βάση τις εκτιμήσεις της HSBC, παρόλο που παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης η χώρα παραμένει εκτός επενδυτικού βαθμού και εκτός QE.

Τα ελληνικά ομόλογα

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η βρετανική τράπεζα επισημαίνει πως οι αποδόσεις των 10ετών έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους με τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία, καθώς και την μεταβλητότητα στην τουρκική αγορά, να μην βοηθούν.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να επεκτείνει την επενδυτική της βάση, ενώ οι εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς στο να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα λόγω του ανώτατου ορίου που έχει επιβάλει η ΕΚΤ.

Υπαρκτός ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών

Αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό, η HSBC επισημαίνει πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, και θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2020 οι προεδρικές εκλογές. Η HSBC εκτιμά πως ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είναι υπαρκτός εν μέρει λόγω των πρόσφατων διαφωνιών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καθώς και εάν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 με την Ευρώπη αποδειχθούν δύσκολες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ HSBC επενδυτές αγορά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ