Οργανώσεις που συνδέονται με την Aλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, το Ιράκ και τη Βόρειο Αφρική - iefimerida.gr

Οργανώσεις που συνδέονται με την Aλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, το Ιράκ και τη Βόρειο Αφρική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν χθες Κυριακή επιχείρηση κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, κατά την οποία σκοτώθηκε ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, επισημαίνοντας ότι ο θάνατός του σηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής επίτευγμα των ΗΠΑ στη μάχη τους εναντίον της αλ Κάιντα.

Ακολουθούν λεπτομέρειες για τις οργανώσεις που συνδέονται με τη αλ Κάιντα και προέρχονται από την αραβική χερσόνησο, το Ιράκ και τη Βόρειο Αφρική.

* Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (γνωστή και ως AQAP): Οι πτέρυγες της αλ Κάιντα στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία συγχωνεύτηκαν το 2009 και σχημάτισαν μία νέα οργάνωση, την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), που εδρεύει στην Υεμένη. Προέβησαν σε σχετική ανακοίνωση τρία χρόνια μετά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση με την οποία αποτράτηκε σχεδιαζόμενη επίθεση της αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία. Ο υεμενίτης ηγέτης της AQAP, ο Νάσερ Αλ Ουαχαϊσι, υπήρξε κάποτε στενός συνεργάτης του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο πατέρας του οποίου γεννήθηκε στην Υεμένη, γειτονική χώρα της μεγαλύτερης σε εξαγωγές πετρελαίου χώρας, της Σαουδικής Αραβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης υποστηρίζει ότι 300 μέλη της AQAP ενδέχεται να βρίσκονται στη χώρα. Σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η αλ Κάιντα επετέθη εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole, τον Οκτώβριο του 2000, μέσα στο λιμάνι του Άντεν, στη νότια Υεμένη, σκοτώνοντας 17 ναύτες. Η AQAP ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση σε αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ, στις 25 Δεκεμβρίου του 2009, και ανακοίνωσε ότι προμήθευσε τους δράστες με τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Ο ύποπτος ως βομβιστής, ένας νεαρός Νιγηριανός, ο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, είχε επισκεφθεί την Υεμένη και βρισκόταν σε επαφή με ενόπλους που δραστηριοποιούνταν εκεί. Η AQAP πραγματοποίησε πολλές επιθέσεις στην Υεμένη το 2010, μεταξύ τους και μία επίθεση αυτοκτονίας τον Απρίλιο με στόχο τον βρετανό πρεσβευτή, ο οποίος δεν τραυματίστηκε. Η οργάνωση επίσης ανέλαβε την ευθύνη για το αποτυχημένο σχέδιο αποστολής παγιδευμένων πακέτων με αεροπλάνα στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2010. Οι βόμβες εντοπίστηκαν σε αεροσκάφη στη Βρετανία και το Ντουμπάι. Τον περασμένο Νοέμβριο, η AQAP δεσμεύτηκε να "ματώσει" τις ΗΠΑ με μικρής κλίμακας επιθέσεις, χαμηλού κόστους για την ίδια, αλλά κόστους δισεκατομμυρίων για την Δύση εξαιτίας των αναγκαίων μέτρων επαγρύπνησης.

* Η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM): Υπό τον αλγερινό ένοπλο Αμπντελμάλεκ Ντρούκντελ, η AQIM εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2007 ως διάδοχος της παλαιότερης οργάνωσης των Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τη Μάχη -ευρύτερα γνωστής ως GSPC. Οι Σαλαφιστές μάχονταν κατά των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά στα τέλη του 2006 επιχείρησαν να υιοθετήσουν μία ιδεολογία πλησιέστερη στην "τζιχάντ" (ιερό πόλεμο) συμμαχώντας με την αλ Κάιντα. Η AQIM έγινε γνωστή πραγματοποιώντας επιθέσεις με υψηλούς στόχους - κατά της κυβέρνησης, των υπηρεσιών ασφαλείας και του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στο Αλγέρι το 2007. Από το 2008, οι επιθέσεις της περιορίστηκαν, καθώς οι αρχές ασφαλείας εξάρθρωσαν πυρήνες της οργάνωσης στην Αλγερία. Παρότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μερικές εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης επιχειρούν στην βορειοανατολική Μαυριτανία, το βόρειο Μαλί και τον Νίγηρα. Οι πιο γνωστές ενέργειες της οργάνωσης είναι η απαγωγή δυτικών, πολλοί εκ των οποίων απελευθερώνονται μετά την καταβολή υπέρογκων λύτρων. Η AQIM έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή δύο Γάλλων, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μετά την αποτυχημένη απόπειρα διάσωσής τους στον Νίγηρα, τον περασμένο Ιανουάριο, και επίσης εξακολουθεί να κρατεί άλλους γάλλους υπήκοους που απήχθησαν στον Νίγηρα τον Σεπτέμβριο του 2010. Μία ταινία, που εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα σε ισλαμιστικά φόρα, δείχνει φωτογραφίες του καθενός από τους ομήρους.

* Η αλ Κάιντα στο Ιράκ (AQI) : Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2004 όταν ο ένοπλος Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι συντάχθηκε με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την αλ Κάιντα. Ένας Αιγύπτιος, που ονομάζεται Αμπού Αγιάμπ αλ-Μάσρι, γνωστός και ως Αμπού Χάμζα αλ-Μουχαζίρ φέρεται ότι ανέλαβε την ηγεσία της αλ Κάιντα στο Ιράκ όταν σκοτώθηκε ο Ζαρκάουι το 2006. Τον Οκτώβριο του 2006, το διοικητικό συμβούλιο της αλ Κάιντα "Μαζλίς αλ Σούρα", ανακοίνωσε ότι ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI), μία οργάνωση "ομπρέλα" σουνιτών ενόπλων και ηγετών φυλών υπό τον Αμπού Όμαρ αλ-Μπαγκντάντι. Τον Απρίλιο του 2007 ανακοίνωσε τον διορισμό ενός δεκαμελούς "υπουργικού συμβουλίου", στο οποίο ο Μάσρι ήταν υπουργός Πολέμου. Λιγότεροι ξένοι εθελοντές έφτασαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό της αλ Κάιντα κατά της στηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, αλλά η οργάνωση συνέχισε τις επιθέσεις της- μειωμένες, μεν, φονικότερες δε. Ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, στις 8 Δεκεμβρίου του 2009, κοντά σε ένα δικαστήριο, ένα χώρο εκπαίδευσης δικαστών, ένα κτίριο του υπουργείου Οικονομίας και ένα φυλάκιο της αστυνομίας στη νότια Βαγδάτη. Τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Στις 18 Απριλίου του 2010, ο Αμπού Αγιάμπ αλ-Μάσρι και ο Αμπού Όμαρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν σε επιδρομή σε αγροτική περιοχή βορειοδυτικά της Βαγδάτης από τις ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις. Έναν μήνα αργότερα, η ISI ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο επέλεξε για χαλίφη της ή επικεφαλής της τον Αμπού Μπακέρ αλ-Μπαγκντάντι αλ-Χουσεϊνι αλ-Κουράσι και τον Αμπού Αμπντάλα αλ-Χασάνι αλ-Κουράσι για αντιπρόεδρό της αντικαθιστώντας τον αλ-Μπαγκντάντι και τον αλ-Μάσρι. Τον περασμένο Οκτώβριο ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα στο Ιράκ συνέλαβαν ομήρους σε Καθολική εκκλησία στη Βαγδάτη την ώρα της λειτουργίας της Κυριακής. Περίπου 52 όμηροι και αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ομηρείας που έληξε όταν οι αρχές ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στην εκκλησία για να απελευθερώσουν περίπου 100 Καθολικούς ιρακινούς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ