Ενστάσεις από τις Βρυξέλλες για την «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού» για τα κόκκινα δάνεια - iefimerida.gr

Ενστάσεις από τις Βρυξέλλες για την «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού» για τα κόκκινα δάνεια

Προβληματισμός στο Υπουργείο Οικονομικών για τις ενστάσεις Κομισιόν στο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια- φωτογραφία intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύσκολα θα περάσει από την Κομισιόν και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, περί σύστασης εταιρείας η εταιρειών ειδικού σκοπού που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Και αυτό γιατί οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του iefimerida και του Γιώργου Παππού, με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός, που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, προβλέπει τη «μεταφορά»15- 20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων στις Εταιρίες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes), υπολογίζεται ότι οι απαιτούμενες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου θα φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ ήτοι στο 30%. Για το ποσό αυτό θα «δεσμευθούν» αντίστοιχα κεφάλαια από το περιβόητο buffer («μαξιλάρι»).

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διαδικασία του σχεδιασμού και της έγκρισης από την Κομισιόν ενός τέτοιου «εργαλείου» είναι χρονοβόρα, αφού απαιτούνται 6-9 μήνες. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν, πάντως, ότι εφόσον η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «πιεστική», όπως συνέβη πριν από μερικούς μήνες στην Κύπρο, οι διαδικασίες μπορούν να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν ακόμα κι εντός διμήνου. Το κρίσιμο σε κάθε περίπτωση είναι να μην «κολλήσει” το προτεινόμενο «εργαλείο» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα ερευνήσει εάν υπάρχει παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Ωστόσο, το μοντέλο της Ιταλίας φαίνεται ότι μπορεί να δείξει το δρόμο.

Πάντως να σημειωθεί οτι πρώτος ο Στουρνάρας είχε βάλει το θέμα με Εταιρίες Ειδικού Σκοπού. Είχε αναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή του:

«Μετά τη δημοσίευση σχετικών κατευθύνσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ