Ανοιξε η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης -Από την απαξίωση στη νέα εποχή [εικόνες] - iefimerida.gr

Ανοιξε η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης -Από την απαξίωση στη νέα εποχή [εικόνες]

Δημοτική Αγορά Κυψέλης
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ

Μετά από δεκαετίες απαξίωσης και μαρασμού η εμβληματική Δημοτική Αγορά της Κυψέλης επί του πεζοδρόμου της Φωκίωνος Νέγρη, ανοίγει και πάλι τις πύλες τις για το κοινό.

Συνδυάζοντας τις καινοτομίες της νέας εποχής αλλά και τα οφέλη της κοινωνικής οικονομίας με τα στοιχεία της παράδοσης που παραμένουν έκδηλα στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο η νέα αγορά της πρωτεύουσας φιλοδοξεί να καταστεί πόλος έλξης για τους κατοίκους της Κυψέλης και του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών.

Όπως εξηγούν οι νέοι επιχειρηματίες, πρόκειται για την πρώτη αγορά κοινωνικής οικονομίας στη χώρα, με κάθε ένα από τα οκτώ ιδιαίτερα καταστήματα που φιλοξενούνται στους χώρους της να προσφέρουν βοήθεια σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ειδικότερα, ο καταναλωτής με τις αγορές του μπορεί να προσφέρει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε άστεγους και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ δίνονται και ευκαιρίες απασχόλησης σε ΑμεΑ, πρώην τοξικομανής ή ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και παραμένουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χυμοποιείου που λειτουργεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης το οποίο με κάθε αγορά χαρίζει έναν δεύτερο φρέσκο χυμό σε κάποιο παιδί της περιοχής η οικογένεια του οποίου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Αντίστοιχα, το κοινωνικό ανθοπωλείο παρέχει εργασία σε άτομα με αναπηρία, ενώ το κατάστημα τροφίμων της ΜΚΟ Wise Greece -τα ράφια του οποίου γεμίζουν αποκλειστικά με προϊόντα ανεξάρτητων Ελλήνων παραγωγών- προσφέρει τα έσοδα του στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, στο second hand shop του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Αρχιπέλαγος» οι Αθηναίοι μπορούν να χαρίζουν μεταχειρισμένα βιβλία, παιχνίδια, ρούχα, κοσμήματα, οικιακά και άλλα είδη, τα έσοδα από την πώληση των οποίων εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική και εργασιακή τους επανένταξη.

Εκτός όμως από τα καταστήματα, στους χώρους της Δημοτικής Αγοράς, η ανακαίνιση και λειτουργία της οποίας είναι προϊόν της συνεργασίας της δημοτικής Αρχής και του το διεθνούς δικτύου με σκοπό το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο Impact Hub Athens, λειτουργούν εκπαιδευτικοί χώροι, κοινωνικές υπηρεσίες, εργαστήρι ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και ΚΕΠ. Τέλος οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν και να κοινωνικοποιηθούν στους μοντέρνους κοινόχρηστους χώρους της νέας αγοράς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έδωσε το παρών κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι η επαναλειτουργία της αγοράς αποτέλεσε πάγιο και χρόνιο αίτημα τους, με τους παλαιότερους να αναπολούν μνήμες από τη χρυσή εποχή της, τότε που μαζί με τη Βαρβάκειο αποτελούσε μια εκ των σημαντικότερων σκεπαστών αγορών της πρωτεύουσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις εργασίες συντήρησης της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης ανακαλύφθηκαν τυχαία δύο τοιχογραφίες σφυροδρέπανων από τα χιλιάδες που σχεδιάστηκαν στην Αθήνα την περίοδο της απελευθέρωσης και των Δεκεμβριανών, το 1944, και τα οποία αποκαταστάθηκαν και διατηρήθηκαν στην αρχική τους μορφή.

Κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισκέφτηκε τους χώρους της και συνομίλησε με πολίτες ενώ ξεναγήθηκε στα καταστήματα κοινωνικής οικονομίας από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε αυτά. Μάλιστα, για τις τρεις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της αγοράς έχει προγραμματιστεί σειρά δράσεων που περιλαμβάνει ξεναγήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες, προβολή ταινιών, ομιλίες, διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά και ενήλικες, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης κ.ά.

Τα επίσημα εγκαίνια της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης θα πραγματοποιηθούν στις 8.00 σήμερα το απόγευμα από τον δήμαρχο Αθηναίων. Η βραδιά θα ανοίξει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου και θα ολοκληρωθεί με dj party από ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

WISE GREECE: Η γωνιά των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα

Τα νέα καταστήματα και οι κοινωνικοί φορείς της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης είναι:

WISE GREECE: Η γωνιά των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα. Το κέρδος από την πώληση των προϊόντων, μετατρέπεται και πάλι σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.

FLOWER POWER: Το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο. Μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορία εποχιακών λουλουδιών παρέχει ευκαιρίες, επαγγελματικές δεξιότητες και εργασία σε άτομα με αναπηρία ή ευαλωτότητα.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ: Κοινωνική ανακύκλωση ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών. Πρόσβαση στην εκπαίδευση της πληροφορικής για μαθητές και σπουδαστές.

BIOHIVE: Χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό για πακέτο ή στο χέρι με λαχανικά και φρούτα απευθείας από παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας.

SECOND HAND ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ CHEF – ΚΑΝΤΙΝΑ: Μια Pop Up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και δημιουργικών γεύσεων.

CREATORS OF COSMOS: Σχεδιασμός, οργάνωση και εκτέλεση Παιχνιδιών Ρόλων Φυσικής Κλίμακας. Ανακαλύπτοντας τη ζωή μέσα από το παιχνίδι.

13μ2 ΓΚΑΛΕΡΙ- ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ: Γκαλερί και εργαστήρια μεταξοτυπίας από τους συνεργάτες και μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα"

ΕΕΛΛΑΚ: Μαθήματα ρομποτικής, προγραμματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από το πρόγραμμα Code and Create, για νέους, παιδιά και όποιον άλλο θα ήθελε να μάθει και να πειραματιστεί με σύγχρονες τεχνολογίες

THE DANISH REFUGEE COUNCIL: Προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών -κοινωνικών και νομικών- καθώς και πολυπολιτισμικές δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ευπαθής και όχι μόνο ομάδες, με σκοπό την ένταξη και την αλληλοκατανόηση της διαφορετικότητας.

CARITAS: Από μαθήματα ελληνικών, σε συμβουλευτική εργασίας, η Caritas προσφέρει συμβουλευτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

EL SISTEMA GREECE: Μαθήματα χορωδίας και κλασικών μουσικών οργάνων σε ομάδες με σκοπό την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση, την ανάπτυξη κοινότητας και ομαδικών δεξιοτήτων για παιδιά 5-17 χρόνων από κάθε θρησκεία, εθνικότητα, υπόβαθρο.

Περισσότερες πληροφορίες: https://athens.impacthub.net/η-δημοτική-αγορά-της-κυψέλης/

Πλήθος κόσμους έσπευσε να δει τη νέα αγορά
Το εσωτερικό ενός από τα καταστήματα
Προϊόντα απ' όλη την Ελλάδα
Ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς
Γκαλερί
Στιγμιότυπο από την Αγορά
Ανοιξε η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης -Από την απαξίωση στη νέα εποχή [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δημοτική αγορά Κυψέλη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ