Ο συνήγορος του Eυρωδικαστηρίου πρότεινε την απόρριψη της αγωγής Γερμανών κατά του QE - iefimerida.gr

Ο συνήγορος του Eυρωδικαστηρίου πρότεινε την απόρριψη της αγωγής Γερμανών κατά του QE

H EKT/Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Δικαστήριο της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) απέναντι σε μία ομάδα Γερμανών εναγόντων που ζητούν να το μπλοκάρουν νομικά, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Δικαστηρίου για την υπόθεση.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αναμένεται να τερματισθεί στο τέλος του έτους σε κάθε περίπτωση, αλλά η απόφαση του Δικαστηρίου θα αποτελέσει δεδικασμένο για μελλοντικές αποφάσεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ο γενικός συνήγορος Melchior Wathelet απέρριψε τα επιχειρήματα των εναγόντων ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ύψους 2 τρισ. ευρώ, χρηματοδότησαν χρεωμένες χώρες και στρέβλωσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι αγορές ομολόγων, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών της ΕΚΤ να αυξήσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, έχουν επικριθεί συχνά στη Γερμανία ότι εκτινάσσουν τις τιμές των ομολόγων και θέτουν σε κίνδυνο τα χρήματα των φορολογουμένων.

«Το πρόγραμμα δεν παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης και δεν υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ», ανέφερε ο γενικός συνήγορος στη γνώμη του προς το Δικαστήριο. Οι γνώμες των συνηγόρων δεν είναι δεσμευτικές, αλλά το Δικαστήριο γενικά τις ακολουθεί. Ο συνήγορος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις αγορές εν μέρει μόνο επιμερίζονται στις χώρες και ότι η ΕΚΤ διατήρησε την αρμοδιότητα να τις τερματίσει σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποτελούν μία εγγυημένη πηγή χρηματοδότησης των χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε ερωτηθεί από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί προκαταρκτικά για το αν οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ. Μόλις υπάρξει η απόφαση αυτή, η υπόθεση θα επιστρέψει στο Γερμανικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη, όπου είχε γίνει η αρχική αγωγή από Γερμανούς ακαδημαϊκούς και πολιτικούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο QE Γερμανοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ