Διεθνείς αγορές: Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, υποχωρούν οι μετοχές - iefimerida.gr

Διεθνείς αγορές: Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, υποχωρούν οι μετοχές

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα τους από τα μέσα του 2011 οδήγησε σήμερα σε αύξηση τις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως και ενίσχυσε το δολάριο, ενώ αντίθετα πτωτικά κινούνται οι μετοχές.

Έρευνα για τον τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτόν ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1997. Αργότερα την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ χαιρέτισε τις «αξιοσημείωτα θετικές προοπτικές» για την αμερικανική οικονομία, με τα σχόλιά του να βοηθούν την απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να σκαρφαλώσει χθες στο 3,18%.

Οι αποδόσεις επέκτειναν την άνοδό τους σήμερα, έχοντας ανέλθει στο 3,2325% τη νύχτα και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξησή τους μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016.

Η αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων οδήγησε αντίστοιχα σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ασία και την Ευρώπη, ενώ οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν. Τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια δεν θεωρούνται ευνοϊκά για τις αναδυόμενες αγορές καθώς τείνουν να προκαλούν εκροές ξένων κεφαλαίων ενώ ασκούν πιέσεις στα τοπικά νομίσματα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη σημείωσαν αύξηση, ενώ το ‘διατλαντικό spread’ μεταξύ των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών τίτλων ανήλθε σε υψηλό τριών δεκαετιών γύρω στις 275 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε σε υψηλό τεσσεράμισι μηνών στο 0,55% πριν διαμορφωθεί γύρω στο 0,53% με άνοδο 6 μονάδων βάσης.

Εξαίρεση ήταν η Ιταλία, όπου το κόστος δανεισμού μειώθηκε για δεύτερη ημέρα, αφού η Ρώμη ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει πτωτικά τους στόχους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 2020 και θα μειώσει το χρέος της τα επόμενα τρία χρόνια. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε πτώση 2 μονάδων βάσης στο 1,19%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι αγορές στη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊβάν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 11:44 ώρα Ελλάδας, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,4% και ο βρετανικός FTSE κατά 0,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινείτο κοντά σε υψηλό έξι εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διεθνείς αγορές ομόλογα μετοχές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ