Η πλατεία Συντάγματος γέμισε σκουπίδια -Τα μάζεψε η Greenpeace από παραλία της Εύβοιας [εικόνες] - iefimerida.gr

Η πλατεία Συντάγματος γέμισε σκουπίδια -Τα μάζεψε η Greenpeace από παραλία της Εύβοιας [εικόνες]

«Το πλαστικό ταξιδεύει»... στο Σύνταγμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία δράση της Greenpeace στην πλατεία Συντάγματος τράβηξε το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

Μετέτρεψαν την πλατεία σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, ξαπλώνοντας επάνω σε στρώματα θαλάσσης, όπως ακριβώς κάνουμε το καλοκαίρι πλάι σε πλαστικά μπουκάλια που πετούν ασυνείδητοι.
Μία παραλία μέσα στην πλατεία, με καρεκλάκια για την άμμο και ομπρέλες, πλάι σε μεγάλο όγκο σκουπιδιών που μέλη της Greenpeace μάζεψαν από την παραλία Χάρακας στη Νότια Εύβοια.

Η Greenpeace υπογραμμίζει πως η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο βρώμικες θάλασσες του πλανήτη.

Στην Ελλάδα, περίπου 40 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον κάθε μέρα.

Θα ξαπλώναμε ποτέ σε μία τέτοια παραλία;
Είναι απίστευτο το τι αφήνει ο κάθε ασυνείδητος πίσω του, όταν φεύγει από τη θάλασσα
Ολα τα σκουπίδια είναι μόνο από μία παραλία
H δράση με τίτλο «Το πλαστικό ταξιδεύει» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί
Οσα μέζεψαν τα μέλη της greenpeace από την παραλία Χάρακας στη Νότια Εύβοια

Η δράση πραγματοποιήθηκε για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά.

Από μπουκάλια, μέχρι γλάστρες και καφάσια

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace, «η ολοκληρωμένη καταγραφή της ταυτότητας των χιλιάδων πλαστικών μίας χρήσης, που συλλέχτηκαν, ανέδειξε τις εταιρείες που είχαν τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα στην παραλία του Χάρακα. Χωρίς τη συμβολή αυτών, αλλά και όλων των μεγάλων εταιρειών, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πλαστική σπατάλη και ρύπανση».

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για συσκευασίες μίας χρήσης για ροφήματα, νερό και φαγητό και είναι κυρίως από πολυαιθυλένο υψηλής πυκνότητας.

Η οργάνωση σημειώνει πως Ελλάδα και Τουρκία αναδείχτηκαν οι βασικότερες χώρες προέλευσης τέτοιων πλαστικών αντικειμένων.

«Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων μίας χρήσης αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης ως πρόβλημα κυρίως διαχείρισης απορριμμάτων και καταναλωτικών υπερβολών. Η εξάρτησή τους όμως από το πλαστικό μίας χρήσης είναι ο βασικός παράγοντας που μετατρέπει τις θάλασσές μας σε τεράστιες χωματερές» δήλωσε ο 'Αλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Όπως τονίζει η οργάνωση, οι εταιρείες οφείλουν να κάνουν ορισμένα πρώτα βήματα αν θέλουν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος:

- Να δώσουν στη δημοσιότητα τις ποσότητες του πλαστικού που χρησιμοποιούν σε όλο τον κύκλο εργασιών τους.

- Να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2019 στη ριζική μείωση των πλέον άχρηστων και των μη ανακυκλώσιμων ειδών πλαστικού που χρησιμοποιούν.

- Να επενδύσουν ουσιαστικά στην καινοτομία για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων που θα βασίζονται στην επαναχρησιμοποίηση.

Για τον καθαρισμό της παραλίας του Χάρακα στην Εύβοια οι ακτιβιστές της Greenpeace συνεργάστηκαν με τον Δήμο Καρύστου και τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών/Διασωστών Στύρων Ευβοίας. Χρειάστηκαν δύο μέρες και περίπου εκατό εθελοντές για να συγκεντρωθεί μισός και πλέον τόνος σκουπιδιών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν από πλαστικό.

Απο την παραλία μέζεψαν συσκευασίες μίας χρήσης για ροφήματα, νερό και φαγητό και είναι κυρίως από πολυαιθυλένο υψηλής πυκνότητας
Χρειάστηκαν δύο μέρες και περίπου εκατό εθελοντές για να συγκεντρωθεί μισός και πλέον τόνος σκουπιδιών
«Θαλασσα από πλαστικό-Πνιγόμαστε»
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ