Άλλα λένε οι Financial Times, άλλα το ΑΠΕ για το τραπεζικό κραχ

Στο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times γράφει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Τράπεζες, ενώ σημειώνουν οτι η «εμπιστοσύνη στην Ελλάδα είναι χαμηλή», γεγονός που σε συνδυασμό με την ιταλική κρίση, προκάλεσε το κράχ στο Χρηματιστήριο.

Γράφει η αγγλική εφημερίδα:

«Yπάρχουν φόβοι ότι η Πειραιώς μπορεί να δυσκολευθεί να ολοκληρώσει την σχεδιασθείσα έκδοση ομολόγων λόγω της νευρικότητας των αγορών, που προέρχονται από τις ανησυχίες για τα σχέδια ελλείμματος του προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και την αστάθεια των αναδυόμενων αγορών.

Οι επενδυτές έχουν επίσης τρομοκρατηθεί από σχέδια που υπέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα στην ΕΚΤ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, τα οποία αποτελούν σήμερα σχεδόν το 40% των δανείων τους. Αν οι τράπεζες πουλήσουν κόκκινα δάνεια κάτω από την λογιστική τους αξία θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλειες , που θα μειώσουν τα αποθεματικά τους και θα απαιτήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Αναλυτές στην Αθήνα είπαν ότι κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών σχετίζεται με τις αναταραχές στις ιταλικές αγορές ομολόγων, με πολλούς ακάλυπτους πωλητές (short sellers) να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως αντιπρόσωπο για την Ιταλία. «Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα είναι χαμηλή, πράγμα δεν βοηθά και τα αυξανόμενα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων βάζουν περιορισμούς στις ελληνικές αγορές», είπε ένας αναλυτής. «Η αγορά χρέους δεν είναι ανοικτή για την Πειραιώς δεδομένης της τρέχουσας εγχώριας και ευρωπαϊκής ρευστότητας της κατάστασης, που έχει προκαλέσει τις ανησυχίες επενδυτών», ανέφεραν αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμά τους.»

Και μετά οι FT φιλοξενούν τι δηλώσεις Ελληνα ανώτερου τραπεζικού στελέχους, που προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές:

«Ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης χαρακτήρισε το ξεπούλημα της Τετάρτης «υπεραντίδραση μιας αδύναμης, χωρίς ρευστότητα αγοράς που κυριαρχείται από ανοικτές πωλήσεις». Είπε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και παραμένουν εντός των στόχων του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε με την ΕΚΤ για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που άγγιζαν τα 88 δισ ευρώ τον Ιούνιο, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ της παραγωγής της χώρας.»

Στο δημοσίευμα του ΑΠΕ οι δηλώσεις του Ελληνα Τραπεζίτη εμφανίζονται ως το σχόλιο και η εκτίμηση της ίδιας της εφημερίδας. Και φαίνεται σαν να εκτιμουν οι FT οτι οι Τράπεζες είναι καλά ανακεφαλαιομένες και οτι τα αίτια του κράχ στις μετοχές είναι μια υπεραντίδραση. Μόνο που δεν είναι οι απόψεις της εφημερίδας, αλλά οι απόψεις του Ελληνα τραπεζίτη. Και φυσικά τα σχόλια των αναλυτών που φιλοξενεί η εφημερίδα έχουν εξαφανιστεί.

Το ΑΠΕ, αντίθετα, έδωσε μόνο μια ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης.

Χωρίς να αναφερθεί στο «αρνητικό» κομμάτι του άρθρου των FT, γράφει οτι οι Τράπεζες είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες, οτι ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του έλληνα τραπεζίτη για υπερβολική αντίδραση ως σχόλιο της ίδιας της εφημερίδας.

«Οι τράπεζες εξακολουθούν είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΚΤ αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επισημαίνεται σε δημοσίευμα που φέρουν οι Financial Times σχετικά με την σημαντική υποχώρηση τιμών χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται οι εκτιμήσεις της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας σχετικά με τα αίτια αυτής της υποχώρησης και σημειώνεται ότι οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν την Τετάρτη οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι μια υπερβολική αντίδραση από μια αδύναμη αγορά που κυριαρχείται από ανοικτές πωλήσεις, όπως αναφέρει ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης στους Financial Times.

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς που δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις ο ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης που επικαλούνται οι FT επισημαίνει ότι η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 29,4 δισ. ευρώ μετά κα τις πωλήσεις προβληματικών δανείων ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει κάποια προθεσμία για να ολοκληρώσει την κεφαλαιακή της ενίσχυση και εξετάζει τις αγορές ώστε να αναζητήσει τη καλύτερη ευκαιρία για την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα της επιτρέψει την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της.»

Και το δημοσίευμα του ΑΠΕ καταλήγει:

Εξάλλου και η Τράπεζα Πειραιώς σε χθεσινή της επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που εφαρμόζει έχει γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα, ήδη, από τον Μάιο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2018.

H Τράπεζα έχει σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου 2018. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και στοχεύει στην επαύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Τράπεζας. Η έκδοση των παραπάνω κεφαλαιακών τίτλων συναρτάται με τις συνθήκες των διεθνών αγορών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Υπογραμμίζεται, επίσης ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας. υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και επιπλέον η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση της, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά αποθέματά της για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τράπεζα Πειραιώς Financial Times ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ