Τι συμβαίνει στο θολωμένο μυαλό του Κάνιε Γουέστ; - iefimerida.gr

Τι συμβαίνει στο θολωμένο μυαλό του Κάνιε Γουέστ;

O Κάνιε στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης

Μπορεί να άλλαξε το όνομα του σε Ye, μπορεί να κάνει την ανάγκη του σε χρυσές λεκάνες, μπορεί οι παλινωδίες του σχετικά με τη κυκλοφορία της νέας του δουλειάς να έχουν κουράσει το κοινό, όπως άλλωστε και η εμμονή του να υπερασπίζεται τον Τραμπ, όμως ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε υπήρξε ένας ρηξικέλευθος μουσικός.

«23 Νοεμβρίου, την Black Friday, YANDHI- ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ, αξίζει η αναμονή».

Nov 23 Black Friday YANDHI TRUST ME it is worth the wait ???????????????

Αυτό ήταν το τουίτ της Κιμ Καρντάσιαν Γουέστ την 1η Οκτωβρίου, το οποίο με μια παρέλαση emoji ανακοίνωνε την αναβολή της κυκλοφορίας του νέου δίσκου του Κάνιε Γουέστ.

Ο ράπερ, που άλλαξε το όνομα του σε Ye, είχε υποσχεθεί ότι η νέα του δουλειά θα ήταν έτοιμη για κατέβασμα την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου. Όπως εξήγησε μετά σε μία αλλόκοτη συνέντευξη που παραχώρησε στο TMZ φορώντας το γνωστό κόκκινο καπελάκι του μπέιζμπολ με το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ «Make America Great Again», η αναβολή ήταν αναγκαία.

Τι συμβαίνει στο θολωμένο μυαλό του Κάνιε Γουέστ; | iefimerida.gr 0

Στην ίδια συνέντευξη, μεταξύ άλλων, περιέγραψε το νέο δίσκο ως «μια δουλειά που ενσωματώνει ήχους που δεν έχετε ξανακούσει» κι ότι θίγει θέματα για τα οποία «δεν μιλάει ο κόσμος, όπως το body shaming ή το πώς κρίνουν την ηθική μίας γυναίκας από τον αριθμό των ανδρών με τους οποίους κοιμήθηκε». Ακόμα δήλωσε ότι ανέβαλε την κυκλοφορία καθώς θα ταξιδέψει στην Αφρική γιατί αυτό είναι το μέρος που θα του δώσει την απαραίτητη ενέργεια για την ολοκλήρωση του δίσκου. Έκλεισε με το ακατάληπτο «έχω σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή και τα καταφέρνω καλύτερα, αναπνέω όσο περισσότερο καθαρό αέρα μπορώ, δημιουργώ, είμαι ο εαυτός μου και όταν λεώ ο εαυτός μου δεν εννοώ ότι είμαι ο Ντόναλντ Τραμπ. Εννοώ ότι είμαι εγώ, ένας αληταράς».

Τι συμβαίνει στο θολωμένο μυαλό του Κάνιε Γουέστ; | iefimerida.gr 1

Αυτός ο δίσκος με τον τίτλο «Yandhi» έρχεται τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία ενός παράξενου δίσκου με τίτλο «I Hate Being Bi- Polar, It’s Awesome» που ηχογραφήθηκε στις βουνοκορφές του Ουαιόμινγκ, στο στούντιο που έφτιαξε ο Γουέστ στο ράντσο Τέτον Ραντζ. Στην παρουσίαση του δίσκου εξήγησε ότι τον υπέγραψε με το όνομα Ye γιατί έχει προχωρήσει από το Κάνιε που σημαίνει «ο μοναδικός» στα σουαχίλι, στο Ye, «την πιο συνηθισμένη λέξη στη Βίβλο που μεταφράζεται ως Εσύ».

Παρά τις φανφάρες του ο δίσκος με μόλις επτά τραγούδια δεν ήταν κακός. Οι κριτικοί μπορεί να τον έθαψαν και το κοινό να του γύρισε τη πλάτη αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην επιθετική στάση του απέναντι στη μαύρη κοινότητα. Όχι μόνο επειδή υποστήριξε ανοιχτά τον Τραμπ στις αμερικάνικες εκλογές του 2016 αλλά επειδή τον Απρίλιο ξεστόμισε την πρωτότυπη άποψη ότι η δουλεία στην Αμερική ήταν και επιλογή των μαύρων.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό καθώς δεκατέσσερα χρόνια πριν, ο Γουέστ ξεκίνησε ως ένας πολυτάλαντος ράπερ και παραγωγός. Οι τρεις πρώτοι δίσκοι του η τριλογία των «The College Dropout», «Late Registration», και «Graduation», έγιναν επιτυχίες αλλά κυρίως έβγαλαν τη σκηνή του χιπ χοπ από το βάλτο της γκάνγκστα ραπ.

Ο Κάνιε ήταν από τους λίγους τολμηρούς που έφτιαχνε χιπ χοπ χωρίς να μιλάει για «κουμπούρια, ντόπα και σκύλες». Για παράδειγμα το «808s & Heartbreak» ήταν ένας δίσκος για τον πόνο της απώλειας και την ερωτική απόγνωση αλλά η πρωτοτυπία του ήταν η παλιομοδίτικη ελεκτρόνικα που στόλιζε το χιπ χοπ του. Τέλος ήρθε το 2010 το «Μy Beautiful Dark Twisted Fantasy» που προκάλεσε ένα μικρό σκάνδαλο. Το εξώφυλλο κανονικά απεικόνιζε ένα (προφητικό) σκίτσο όπου μία λευκή γυναίκα- φοίνικας καθόταν γυμνή πάνω σε ένα γυμνό μαύρο που θύμιζε τον ίδιο τον ράπερ, σε κόκκινο φόντο.

Τι συμβαίνει στο θολωμένο μυαλό του Κάνιε Γουέστ; | iefimerida.gr 2

Τελικά στη θέση τους μπήκε μία μπαλαρίνα. Ήταν όμως η πρώτη σύγκρουση του Κάνιε με τις προκαταλήψεις καθώς η λογοκρισία δεν ήρθε από την δισκογραφική του, αλλά από συγκεκριμένες αλυσίδες δισκοπωλείων που αρνούνταν να πουλήσουν δίσκο με αυτό το εξώφυλλο. Στα τραγούδια του –με συμμετοχές από τον Τζον Λέτζεντ μέχρι την Μπιγιονσέ– ο Κάνιε ασκούσε κριτική στην ιδέα του Αμερικάνικου Ονείρου και αναφέρονταν στα ζητήματα του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων, δηλαδή ό,τι ακριβώς ξέχασε τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο συνέβη και στην επόμενη κυκλοφορία του, το 2011, που ήταν ένας δίσκος σε συνεργασία με τον Jay-Ζ, το «Watch The Throne». Οι δύο κορυφαίοι πια ράπερς, οι «βασιλιάδες» της σκηνής, είχαν φτιάξει μία σειρά από τραγούδια για την ουσία της φήμης, τη φύση της εξουσίας και το τι σημαίνει να είσαι μαύρος, διάσημος και πλούσιος σε μία Αμερική που αναγνώρισε επίσημα τη φυλετική ισότητα μόλις πριν τρεις δεκαετίες.

Και ενώ το κοινό είχε πια συνηθίσει τον πολυβραβευμένο με Γκράμι Κάνιε Γουέστ και τη μουσική του, το 2013 κυκλοφορεί το «Yeezus». Ένα ζοφερό ηχητικό υβρίδιο, άκρως πειραματικό, θορυβώδες και χαοτικό, που το έγραψε στο διαμέρισμα του στο Παρίσι με πηγή έμπνευσης τα αριστουργήματα που έβλεπε στον Λούβρο. Ο Λου Ριντ το χαρακτήρισε «μουσική από άλλο πλανήτη» και μάλλον είχε δίκιο. Αν ο προηγούμενος δίσκος του θύμιζε πίνακα του Πικάσο κατά τους κριτικούς, το «Yeezus» ήταν μία σκανδαλώδη παράσταση Ντανταϊστών. Έγινε αποδεκτό περισσότερο σαν μία ανατρεπτική χειρονομία από έναν ράπερ που επιδείκνυε τη μεγαλομανία του, αλλά και τη τόλμη του, παρά ως συνήθης δίσκος ενός σούπερσταρ της χιπ χοπ.

Τι συμβαίνει στο θολωμένο μυαλό του Κάνιε Γουέστ; | iefimerida.gr 3

Aκολούθησε η παρακμή, η σχέση του με την Κιμ Καρντάσιαν, η μεταμόρφωσή του σε πρωταγωνιστή της γκόσιπ ειδησεογραφίας, κάποιοι αδιάφοροι δίσκοι, μία νευρική κατάπτωση, μία πλήρη αποχή από συναυλίες και στούντιο για έντεκα μήνες και η τελική διάγνωση: διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη. Και μετά ξεκίνησε, αντί να γράψει μουσική, να καταστρώνει μεγαλεπήβολα σχέδια. Όπως να αναδιοργανώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Αμερικής με ένα εργοστάσιο που θα κατασκευάζει ιπτάμενα αυτοκίνητα. Ή να συνεργαστεί με τις δημοτικές αρχές του Σικάγο για την οικοδόμηση νέων σχολείων βασισμένων σε σχέδια διάσημων αρχιτεκτόνων.

Flying cars, Donald Trump, #YANDHI, and more

Watch Kanye West's full 40-minute interview here:https://t.co/VUA7elHTx4

Για τον Κάνιε, ή μάλλον για τον Ye, αφού, όπως ραπάρει σε ένα τραγούδι του επόμενου δίσκου από το οποίο άφησε να διαρρεύσει ένα λεπτό μουσικής, «ξεφορτώθηκα το όνομα που μου έδωσαν ως σκλάβο», το «Yandhi» θα είναι η συνέχεια εκείνου του τόσο ξεχωριστού «Yeezus». Και σίγουρα μία ευκαιρία να πάψει ο κόσμος να ασχολείται με τις φιλοτραμπικές παρλάτες του και να τον ανακαλύψει ξανά ως μουσικό. Αρκεί να θυμάται ότι στο τόσο ρηξικέλευθο ηχητικά «Yeezus» περιλαμβανόταν το τραγούδι «New Slaves». Ήταν μία καταιγιστική –στιχουργική και μουσική– επίθεση στις προκαταλήψεις σχετικά με τους μαύρους που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη σύγχρονη Αμερική. Τώρα οι στίχοι μοιάζουν να αφορούν τον ίδιο.

Γιατί αν τους πάρει κανείς κυριολεκτικά, αναφέρονται στα στερεότυπα που θέλουν τους μαύρους που πετυχαίνουν στο χώρο του θεάματος ή του αθλητισμού, να βγάζουν άπληστα χρήμα, να το ξοδεύουν επιδεικτικά σε άχρηστα είδη πολυτελείας και να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεχωρίζουν από την πλειονότητα των ομοφύλων τους στα γκέτο, σκλάβοι ξανά αυτή τη φορά της εικόνας τους ως επιτυχημένων. Ο Κάνιε όχι μόνο έζησε ως νέος σκλάβος τα τελευταία χρόνια, αλλά υπήρξε και απολογητής της συγκεκριμένης νοοτροπίας. Κι αυτό δεν καταπίνεται εύκολα από μία σκηνή που κάποτε τον ευγνωμονούσε επειδή της έδωσε το φιλί της ζωής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κάνιε Γουέστ YANDHI Κιμ Καρντάσιαν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ