Γερμανός πρέσβης: Το Βερολίνο έχει δώσει 17 εκατ. στην Ελλάδα για το προσφυγικό, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι

Τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση στις προσφυγικές δομές στην Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, τονίζοντας ότι τόσο το Βερολίνο όσο και η ΕΕ συνολικά έχουν ενισχύσει οικονομικά τη χώρα μας για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, η Γερμανία έχει δώσει περίπου 17 εκατ. ευρώ για τη φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και η ΕΕ συνολικά έχει παράσχει 1,6 δισ. ευρώ. Οπότε, δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής υποστήριξης», δήλωσε ο Γενς Πλέτνερ στην Griechenland Zeitung, τη γερμανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, βοηθάμε την Ελλάδα συνεχώς με 71 αστυνομικούς και 50 άτομα της υπηρεσίας μετανάστευσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για το άσυλο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ εμπλέκονται και άλλα μέλη της ΕΕ. Παρά τις προσπάθειες αυτές, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση: είναι πολύ δύσκολη στα περισσότερα hotspot και είναι υπερβολικά αργή η διαδικασία για τις αιτήσεις ασύλου. Είμαστε σε εντατικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε ο Γερμανός πρεσβευτής.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναγνώρισε ως σημαντικό ορόσημο την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στην καθημερινότητα πολλών Ελλήνων.

Σημείωσε ότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, παρότι έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 20%, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βιώνει ξανά οικονομική ανάπτυξη. «Ομως, συνειδητοποιώ επίσης ότι για πολλές ελληνικές οικογένειες, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν φαίνεται ακόμη στην πραγματική ζωή. Και για αυτό μίλησα για ορόσημο και όχι για γραμμή τερματισμού. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κάνει ακόμη. Πάνω από όλα, δεν πρέπει να αναστραφούν οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ