Ο Τσακαλώτος δηλώνει «σχεδόν πολύ αισιόδοξος» ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο Τσακαλώτος δηλώνει «σχεδόν πολύ αισιόδοξος» ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις [βίντεο]

«Εμείς θα επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές» δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος -Φωτογραφία: Intimenews/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σχεδόν πολύ αισιόδοξος» ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος (της τελικής απόφασης), ημέρα με την ημέρα πείθουμε όλο και περισσότερους».

Οπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «το μέτρο το επέβαλε το ΔΝΤ το 2017. Είχε δυσοίωνες προβλέψεις το ΔΝΤ, είχαμε γερμανικές εκλογές, είχαμε και αλλού εκλογές, και είπαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να μπει μέσα στο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα δεν είναι εύκολο ο υπουργοί Οικονομικών να πουν να κόψει τις συντάξεις σε μια χώρα με 3,5% πλεόνασμα, δεν είναι λογικό, πιστεύω τελικά ότι θα επικρατήσει η λογική».

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πει ποτέ ‘’μπράβο σας συγχαρητήρια και εμείς το ίδιο θα κάναμε’’. Έχει διαψευστεί το ΔΝΤ… Δικό τους μωρό ήταν (σ.σ. οι περικοπές), δικό τους παιδί , ίσως το αγαπάνε ακόμα, αλλά η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχουν αλλάξει τα πράγματα».

Τι θα γίνει με τα αντίμετρα αν δεν περικοπούν οι συντάξεις

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι περικοπές των συντάξεων «δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο» και επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι «έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο για τα αντίμετρα» ως εκ τούτου «έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μη μειωθούν και να κάνουμε το κομμάτι των αντίμετρων έως το 2022».

Οπως διευκρίνισε μάλιστα, τα αντίμετρα θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια αντί σε δύο σε περίπτωση που δεν περικοπούν οι συντάξεις.

Ερωτηθείς, εάν σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι συντάξεις η κυβέρνηση θα μπει σε πειρασμό για πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Εχουμε μεγάλη υπομονή, ο χρόνος είναι μαζί μας, ξέρουμε ότι όλο το αφήγημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέφτει ένα – ένα, εμείς έχουμε υπομονή άλλοι καίγονται για εκλογές».

«Εμεις θα επιλέξουμε το timing εξόδου στις αγορές»

Σε ό,τι αφορά την υψηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «χαρά στα χειλάκια τους». «Οι αγορές είναι δύσκολες το τελευταίο τρίμηνο, και λόγω της Ιταλίας, και λόγω της Τουρκίας, και για τις αναδυόμενες αγορές, και γι’ αυτό καλό ήταν που πήραμε το buffer». Τόνισε ότι «εμείς θα επιλέξουμε το timing πότε θα βγούμε» στις αγορές, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «έχουμε σχέδια να πληρώσουμε και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ νωρίτερα. Το χρέος της ΕΚΤ είναι ακριβό, έτσι γίνεται και αναδιάρθρωση του χρέους».

«Αρέσει στον κόσμο που λύνουμε προβλήματα»

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών για το «Μακεδονικό», που όπως είπε δημιουργεί ειρήνη και ασφάλεια και θα ενισχύσει οικονομικά τη Βόρεια Ελλάδα. «Όταν η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς τον νότο θα χάνει, όσο κοιτάει προς τα Βαλκάνια θα κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή το «Μακεδονικό», είπε ότι «δεν είμαι της άποψης πως είμαστε με τους ΑΝΕΛ όταν τα πράγματα είναι καλά και βγαίνεις από το μνημόνιο, και τώρα αναζητείς άλλους συμμάχους. Δεν αλλάζεις συμμάχους όταν σε βολεύει».

Οχι σε συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ο υπουργός απέρριψε την πρότασης της Φώφης Γεννηματά περί συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και την ικανοποίηση των δυτικών κυβερνήσεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «όταν έχεις μια σοβαρή κυβέρνηση που λύνει προβλήματα αυτό αρέσει προφανώς στον κόσμο».

Για να προσθέσει: «Δεν μας πίεσαν, ούτε υπήρχε συναλλαγή, λύσαμε ένα πρόβλημα που κράτησε 25 χρόνια». Κατηγόρησε δε την ΝΔ ότι είναι σκληρή, νεοφιλελεύθερη και εθνικιστική με αφορμή και το Μακεδονικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ