Κατάρ: Το Μουντιάλ του 2022 μπαίνει στην... ψύξη - iefimerida.gr

Κατάρ: Το Μουντιάλ του 2022 μπαίνει στην... ψύξη

Ετσι θα είναι το στάδιο του Κατάρ / Φωτογραφία: ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ζέστη φαινόταν ένα από τα κύρια εμπόδια για τη διοργάνωση οποιουδήποτε αθλητικού γεγονότος στο Κατάρ, σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τους 50 βαθμούς.

Αλλά η θερμοκρασία δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022. Αυτό αποδεικνύεται από το σύστημα ψύξης στο στάδιο Khalifa, το οποίο σε ένα χρόνο θα υποδεχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου, σε μία ιδανική δοκιμή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Όπως σημειώνει η γαλλική αθλητική εφημερίδα L’ Equipe, στο εσωτερικό της εγκατάστασης που δεν καλύπτεται η θερμοκρασία παραμένει περίπου στους 26 βαθμούς, όταν εκτός σταδίου υπερβαίνει τους 40 βαθμούς.

Η λύση βασίζεται στο σύστημα ...φούσκας κρύου αέρα που...διώχνει αποτελεσματικά τον περιβάλλοντα ζεστό αέρα. Και όλα αυτά μέσα σε μισή ώρα! Το κρύο παράγεται σε ένα σύστημα μήκους δύο χιλιομέτρων το οποίο καθιστά δυνατή την μετατροπή του νερού, που ανακτάται εν μέρει από τις σπάνιες βροχές, σε πάγο.

Μια διαδικασία που συνδέεται με ένα είδος υπόγειου καλοριφέρ που μετατρέπει τον πάγο σε αέρα, ο οποίος στη συνέχεια πυροδοτείται στο στάδιο με 300 ανεμιστήρες, που θα βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, έτσι ώστε να μη διαταράσσονται οι αθλητές.

Ο μηχανικός Σαούντ Αμπντούλ Γκανί που δημιούργησε το έργο εξηγεί στην Equipe: «Είναι ένα σύστημα που έχει ενσωματωθεί στα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022, προσαρμοσμένο στο Khalifa, που χτίστηκε στη δεκαετία του '70».

Να σημειωθεί ότι για τους υπαίθριους αγώνες, όπως ο Μαραθώνιος, δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις, εκτός από την ενδεχόμενη διοργάνωσή τους τη νύχτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κατάρ στάδια Μουντιάλ γήπεδα ζέστη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ