Βάζουν φόρο στα 200 δισ. που είναι «παρκαρισμένα» στην Ελβετία - iefimerida.gr

Βάζουν φόρο στα 200 δισ. που είναι «παρκαρισμένα» στην Ελβετία

Φορος έως 34% στα 200 δισ. που είναι παρκαρισμένα στην Ελβετία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τα πρώτα ευρώ από τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία, φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του το ελληνικό Δημόσιο αμέσως μετά το Πάσχα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο MEGA, η ελληνική πλευρά περιμένει από τους Ελβετούς να προχωρήσουν με ταχύτητα στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας, αποφεύγοντας ωστόσο να εκτιμήσει το ύψος των ελληνικών καταθέσεων άρα και το προσδοκώμενο όφελος. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επικαλείται ο ελβετικός Τύπος, στις ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 200 δισ. ελληνικά αφορολόγητα ευρώ, ωστόσο οι Ελβετικές Αρχές χαρακτηρίζουν υπερβολικές αυτές τις εκτιμήσεις.

Σε συνέντευξη του στην ελβετική Le Temps, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, δεν κρύβει τη δυσφορία των ελληνικών Αρχών για τη κωλυσιεργία των Ελβετών και τονίζει ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η συμφωνία Ελβετίας- Βρετανίας, είναι επείγον να υπογραφεί και η δική μας συμφωνία αλλά και να καταβάλουν οι Ελβετοί ένα ποσό κατ΄ αποκοπήν ως προκαταβολή. «Το πρώτο καίριο σημείο αφορά στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μια προκαταβολή μόλις επικυρωθεί η συμφωνία κι από τις δύο πλευρές. Το δεύτερο αφορά στη λήψη μέτρων που θα μας επιτρέψουν να ταυτοποιήσουμε τους κατόχους ελληνικών κεφαλαίων, που προτίθενται να κλείσουν τους λογαριασμούς τους και να μεταφέρουν τα χρήματα τους αλλού για να αποφύγουν τη παρακράτηση φόρου», σημείωσε ο Ηλίας Πλασκοβίτης.

Στον έντονο απόηχο της δικαστικής πλέον διαμάχης Γερμανίας-Ελβετίας, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των τριών Γερμανών εφοριακών που αγόρασαν υποκλαπέν CD από ελβετικές τράπεζες, με ονόματα Γερμανών φοροφυγάδων, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει ως... μπούσουλα τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η μια εναλλακτική είναι η επιβολή φόρου 20- 34% στις καταθέσεις ή η κοινοποίηση των στοιχείων καταθετών στην Ελλάδα για κάλυψη του «Πόθεν Έσχες», έτσι ώστε να αποφύγουν τη φορολόγηση και η δεύτερη είναι η παρακράτηση φόρου σε εισόδημα και κέρδη από κεφάλαιο με τον φορολογικό συντελεστή του τόπου κατοικίας, δηλαδή της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ