Ο Ντουτέρτε ομολογεί: «Η μόνη μου αμαρτία είναι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις» - iefimerida.gr

Ο Ντουτέρτε ομολογεί: «Η μόνη μου αμαρτία είναι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις»

Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων ομολόγησε για πρώτη φορά ότι επί των ημερών του έγιναν εξωδικαστικές εκτελέσεις υπόπτων στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών.

Μιλώντας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους εκτός του προεδρικού μεγάρου ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε παραδέχθηκε ότι «η μόνη του αμαρτία είναι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις», σύμφωνα με τους New York Times.

Αν και έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι έχει σκοτώσει ο ίδιος προσωπικά τρία άτομα στο παρελθόν, ο Ντουτέρτε αποποιείται εδώ και καιρό την ευθύνη για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις στη χώρα. Η αστυνομία από την πλευρά της αποδίδει τους -4.800 κατά την ίδια, πάνω από 12.000 σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις - θανάτους υπόπτων στην αντίσταση κατά τη σύλληψή τους.

Η παραδοχή του Ντουτέρτε ίσως βοηθήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη διερεύνηση δύο καταγγελιών που έχουν γίνει εις βάρος του προέδρου των Φιλιππίνων για εγκλήματα στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών, έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Φεβρουάριο και η οποία τον ώθησε να αποσύρει τη χώρα του από το Καταστατικό της Ρώμης, που δίνει δικαιοδοσία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να πραγματοποιεί έρευνες στα κράτη που το έχουν υπογράψει.

Μετά τις δηλώσεις του επικριτές του Ντουτέρτε ζήτησαν να ασκηθεί δίωξη εναντίον του με την γερουσιαστή της αντιπολίτευσης, Ρίτζα Χοντιβέρος να δηλώνει ότι η ομολογία του «θα χρησιμεύσει ως σαφές στοιχείο στο αίτημα του λαού για Δικαιοσύνη».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου των Φιλιππίνων, Χάρι Ρόκε, προσπάθησε, πάντως να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Ντουτέρτε: «Τον ξέρετε τον πρόεδρο. Δεν μιλούσε σοβαρά», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ