Θρίλερ με τις συντάξεις -Σκέψεις να εξαφανίσουν από το Προσχέδιο τις περικοπές - iefimerida.gr

Θρίλερ με τις συντάξεις -Σκέψεις να εξαφανίσουν από το Προσχέδιο τις περικοπές

Σκέψεις στο ΥΠΟΙΚ να εξαφανίσουν από το Προσχέδιο τις περικοπές των συντάξεων / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αν και απέχουμε ούτε τρία 24ωρα από την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, στην κυβέρνηση δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πώς θα χειριστούν το θέμα των συντάξεων και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή».

Αυτό που θα μετρήσει για τη μία ή την άλλη απόφαση, δηλαδή το αν θα συμπεριληφθούν ή όχι οι περικοπές στο Προσχέδιο, είναι το εάν το πολιτικό ρίσκο είναι διαχειρίσιμο και είναι ενδεικτικό ότι ο Α. Τσίπρας με τη συνέντευξη του στη WSJ επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο τη λογική της μονομερούς ενέργειας. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία δεν είναι πώς θα ερμηνεύσει η Αθήνα την ενδεχόμενη… εξαφάνιση των περικοπώ από το Προσχέδιο, αλλά το πώς θα το εισπράξουν οι Ευρωπαίοι και οι αγορές.

Αναμφίβολα το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε το οικονομικό επιτελείο είναι να ανάψει το φυτίλι για ένα νέο ράλι στις τιμές των ομολόγων, πριν καλά- καλά σβήσουν οι διαβεβαιώσεις του Ε. Τσακαλώτου στο επενδυτικό κοινό στο Λονδίνο και πριν ετοιμάσει τις βαλίτσες του για την τουρνέ στην Ασία προς αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πόσο «ευαίσθητη» είναι η Ελλάδα στις εξωτερικές αναταράξεις.

Μετά από τις πληροφορίες για έναν βαθιά ελλειμματικό Προϋπολογισμό στην Ιταλία, οι αγορές βύθισαν στα «κόκκινα» τις αποδόσεις των ομολόγων της γειτονικής χώρας, κάτι που δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Το 10ετές, που βρισκόταν εδώ και μέρες «κολλημένο» στο 4%, ανέβηκε το μεσημέρι στο 4,213%, με τάση σαφώς ανοδική, ενώ το 7ετές σκαρφάλωσε πάνω από το 3,8%, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα σημείο προβληματισμού στο Μέγαρο Μαξίμου, που πρέπει να αποφασίσει εάν θα μετρήσει αντιδράσεις, μη συμπεριλαμβάνοντας τις συντάξεις στο Προσχέδιο.

Αυτό που αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι το φετινό πλεόνασμα, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, κινείται στα επίπεδα του 4% κι ενδεχομένως να τα ξεπεράσει (προς το 4,2%), δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να καλύψει όχι μόνο τα αναδρομικά για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, αλλά κι ένα μικρό μέρισμα.

Συγκεκριμένα, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, δημιουργείται χώρος περίπου 1,2 δις ευρώ, από τον οποίο θα καλυφθούν τα αναδρομικά που υπολογίζονται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, καθώς κι ένα εφάπαξ επίδομα ως 200 εκατ. ευρώ για «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες. Σημειώνεται, ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν μπορεί να εξαντλείται, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συντάξεις προϋπολογισμός ΥΠΟΙΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ