Ρεπορτάζ-κόλαφος του AFP για την ανικανότητα της κυβέρνησης στη Μόρια - iefimerida.gr

Ρεπορτάζ-κόλαφος του AFP για την ανικανότητα της κυβέρνησης στη Μόρια

Οι πρόσφυγες στη Μόρια αγωνιούν για την έλευση του χειμώνα (Φωτογραφία: AP/Petros Giannakouris)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αγωνία των χιλιάδων συνωστισμένων στα κατάμεστα hot spots των ελληνικών νησιών προσφύγων για τον χειμώνα που έρχεται καταγράφει ρεπορτάζ του AFP.

Όπως σημειώνει, ακόμη κι εκείνοι που βρίσκονται στη λίστα για μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα φοβούνται ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί θα μετατραπούν σε λασποχώραφα.

«Γιατί δεν κάνουν τίποτε οι Έλληνες, όταν παίρνουν τόσα λεφτά για να μας φροντίσουν», διερωτάται ο Τζαμάλ, ένας 53χρονος πρόσφυγας από τη Σομαλία που έφθασε πριν από τρεις εβδομάδες στη Μόρια μαζί με την τυφλή 21χρονη κόρη του.

«Η ερώτησή του απηχεί την απογοήτευση πολλών άλλων εγκλωβισμένων στον καταυλισμό για την προφανή ανικανότητα της κυβέρνησης να τους εξασφαλίσει τα χρειώδη», σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ρεπορτάζ-κόλαφος του AFP για την ανικανότητα της κυβέρνησης στη Μόρια | iefimerida.gr 0

Μέχρι να έρθει η ώρα να φύγει ο Τζαμάλ θα πρέπει να ζήσει στις κατάμεστες σκηνές έξω από τον καταυλισμό. Κι οι θέσεις εκεί αλλάζουν χέρια για 60 έως 100 ευρώ, αλλά όταν φθάσουν οι πρώτες βροχές ο αυτοσχέδιος καταυλισμός κινδυνεύει να πλημμυρίσει στις λάσπες.

Στο μεταξύ αυτός κι οι υπόλοιποι μετανάστες παραπονιούνται για τις ώρες που αναγκάζονται να στήνονται στην ουρά για ένα κακής ποιότητας συσσίτιο, για το κρύο νερό στις ντουζιέρες και τις βρώμικες τουαλέτες, τις άθλιες γενικά συνθήκες που κατήγγειλαν και πάλι πρόσφατα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και άλλες 19 ανθρωπιστικές οργανώσεις.

O χειμώνας απειλεί να μετατρέψει σε λασποχώραφο τη Μόρια, φοβούνται οι πρόσφυγες (Φωτογραφία: ΑΡ)

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει τις πολλές απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού που έκαναν πρόσφυγες στη Μόρια, όπως ανέφεραν οι MSF , τη δραματική επιδείνωση της ψυχικής υγείας ανθρώπων που υπέστησαν ήδη διάφορα τραύματα αναγκαζόμενοι να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, τις τεράστιες ελλείψεις αναφορικά με την προστασία των παιδιών και των πλέον ευάλωτων. Κι όπως σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση «επιρρίπτει την ευθύνη στη συνεχιζόμενη ροή νέων αφίξεων και την αποτυχία των κρατών μελών της ΕΕ να συνάψουν μια συμφωνία για τον επιμερισμό των προσφύγων», υπογραμμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει άλλοι 21.737 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ο χειμώνας, όμως -καταλήγει το AFP-, πλησιάζει και ο φόβος είναι ότι ο καταυλισμός θα είναι γι’ άλλη μια φορά απροετοίμαστος όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μέχρις ότου το κράτος αναγκαστεί γι’ άλλη μια φορά να επέμβει για να επιλύσει την επόμενη κρίση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρόσφυγες μόρια Γαλλικό πρακτορείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ