Νίκος Σηφουνάκης: Πουλέν του Ανδρέα, υπουργός του Σημίτη, κολλητός του ΓΑΠ - iefimerida.gr

Νίκος Σηφουνάκης: Πουλέν του Ανδρέα, υπουργός του Σημίτη, κολλητός του ΓΑΠ

Νίκος Σηφουνάκης: Πουλεν του Ανδρέα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η άτακτη υποχώρηση του Νίκου Σηφουνάκη χθες βράδυ στη Βουλή μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε από τον ΛΑΟΣ για μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, έρχεται ίσως να αποδείξει το νόμο του Μέρφι. Όταν ένα πράγμα πάει στραβά, τότε όλα θα πάνε στραβά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος που από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής του στο δημόσιο βίο κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '80 μέχρι και σχετικά πρόσφατα κατάφερνε να ισορροπεί σαν ακροβάτης και να επιβιώνει πολιτικά αλλάζοντας με ευκολία φίλους και στρατόπεδα, φαίνεται ότι αρχίζει να χάνει την ισορροπία του.

Χθες βράδυ, ο κ. Σηφουνάκης προσπάθησε να τροποποιήσει μια ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σε Ξάνθη και Ροδόπη, χωρίς να καταθέσει ειδικό νομοσχέδιο. Αυτό απεφάνθη ο (παλιός του φίλος) πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Κι ανάγκασε τον αναπληρωτή υπουργό να αποσύρει μια προσθήκη της ύστατης στιγμής που επέκτεινε σε όλους τους κατοίκους των δυο νομών -όχι μόνο στους μουσουλμάνους- τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα, καταβάλλοντας μόνο το 20% του προστίμου.

Το οξύτατο επεισόδιο με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ κράτησε περίπου μισή ώρα. Το συγκεκριμένο ζήτημα έληξε, αλλά τραυμάτισε τον κ. Σηφουνάκη σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον ίδιο, αφού θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής και θα ζητήσει την ψήφο των κατοίκων της Μυτιλήνης και της Λήμνου που τον είδαν να οπισθοχωρεί ατάκτως προφανώς υποστηρίζοντας ότι είναι κοντά και στη νέα ηγεσία του κόμματος του.

Όμως ο άνθρωπος που από εκλεκτός του Ανδρέα Παπανδρέου, επιβίωσε πολυτελώς ως υπουργός την περίοδο Σημίτη και στη συνέχεια ως κολλητός του Γιώργου και του Νίκου Παπανδρέου, μάλλον θα δυσκολευτεί να αποδείξει ότι έχει γίνει «φαν» του Βαγγέλη Βενιζέλου. Τόσες ...στροφές ίσως είναι πολλές ακόμα και για έναν έξοχο ισορροπιστή όπως ο κ. Σηφουνάκης που άρχισε τις... πιρουέτες από πολύ νωρίς.

Η μεταπολίτευση τον βρήκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΗΝ, της Νεολαίας του Κέντρου. Αυτό δεν τον δυσκόλεψε καθόλου όπως και άλλους επιφανείς Καντρώους να κάνει με άνεση το άλμα προς το ριζοσπαστικό, αριστερόστροφο ΠΑΣΟΚ του 1976. Η φιλία που έσπευσε να καλλιεργήσει με την οικογένεια Παπανδρέου ασφαλώς τον ωφέλησε πολύ τα πρώτα χρόνια κατά τα οποία το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην κυβέρνηση και «ο λαός στην εξουσία».

Τα αξιώματα του Νομάρχη Λέσβου το 1982 -86 και του Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ το 1986-88 ήταν... χορταστικός προάγγελος των θώκων, τους οποίους θα καταλάμβανε ο κ. Σηφουνάκης στα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού αργότερα, στη δεκαετία του '90, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου.

Μολονότι ήταν πασίγνωστο το «παπανδρεϊκό» του παρελθόν του κ. Σηφουνάκη, αποτελεσματική αποδείχθηκε και η «γέφυρα» προς τον Κώστα Σημίτη που τον επέλεξε για το υπουργείο Αιγαίου το 2000. To 2007, στην αντιπαράθεση μεταξύ Βενιζέλου-Παπανδρέου, βλέποντας τις πρώτες δημοσκοπήσεις είχε ταχθεί αρχικά υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν άργησε όμως μαζί με τις αλλαγές στις δημοσκοπήσεις να αλλάξει κι αυτός και να στηρίξει τελικά ενθερμα τον ΓΑΠ.

Στην προσωπική ζωή του, έστω κι ακουσίως, ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος πέτυχε έναν... ιστορικό συμβιβασμό: Η σύζυγός του, Μάρι Δασκαλαντωνάκη, είναι κόρη του επιχειρηματία Νίκου Δασκαλαντωνάκη, που έχει διατελέσει ισχυρός χρηματοδότης της Νέας Δημοκρατίας.

Προσφάτως συζητήθηκε και προκάλεσε πολλά σχόλια η είδηση, πως ο ξενοδοχειακός όμιλος Δασκαλαντωνάκη οφείλει στις τράπεζες περισσότερα των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Μοιραία ο Τύπος απέδωσε και στη συζυγική σχέση του Νίκου Σηφουνάκη με την Μάρι την ανοχή, την οποία δείχνουν μέχρι στιγμής τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τον όμιλο. Αλλωστε, στα ξενοδοχεία του ομίλου στη Κρήτη έκαναν τις πολυτελείς διακοπές τους ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλα μέλη της οικογένειας του όπως και οι περισσότεροι από τους ισχυρούς υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλα και της Νεας Δημοκρατίας,

Ατυχώς, γι αυτόν, οι "ισοροπιστικες" ικανότητες του κ. Σηφουνάκη δεν βοήθησαν την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη να αποφύγει τις εσωτερικές έριδες, για τον έλεγχο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στον ένα πόλο αυτής της επιχειρηματικής - δικαστικής διαμάχης βρίσκεται ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης και η κόρη του Μάρι. Στον άλλον, η μητέρα και τα άλλα δύο παιδιά, Γιάννης και η Τίνα Δασκαλαντωνάκη, συνεπικουρούμενοι από τον εφοπλιστή Θόδωρο Βενιάμη, του οποίου η κόρη έχει παντρευτεί τον Γιάννη Δασκαλαντωνάκη. Πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου του Ρεθύμνου δικαίωσε το Νίκο και την Μάρι Δασκαλωντανάκη, εξοβελίζοντας από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τη μητέρα και τα δύο άλλα παιδιά που κατείχαν το 60% της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή ήταν η πιό σημαντική από τις δυσμενείς για τον κ. Σηφουνάκη του τελευταίου διαστήματος.

Για το λόγο αυτό- λένε οι άσπονδοι φίλοι του- προσπαθεί τώρα με κυκλωτικές κινήσεις να δείξει την πίστη του στον νέο αρχηγό του, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μένει φανεί αν ο νόμος του Μέρφι που τον κατατρέχει το τελευταίο διάστημα, θα εμποδίσει την προσπάθεια αυτού του έξοχου ισορροπιστή πολιτικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ