Σάλος στην Ιταλία: Διόρισαν τον ακροδεξιό δημοσιογράφο Μαρτσέλο Φόα στην κρατική RAI

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία ο διορισμός ενός ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστή στην προεδρία της RAI, παρά τις ενστάσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Ο Μαρτσέλο Φόα, γνωστός στη γείτονα για τις ομοφοβικές, ξενοφοβικές απόψεις του και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων προωθήθηκε στο πόστο από το λαϊκιστικό κυβερνητικό συνασπισμό της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων σε μια κίνηση που πυροδότησε φόβους για το πόσο ανεξάρτητο θα είναι πλέον το κρατικό δίκτυο.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε την τοποθέτηση του Φόα, αφού προηγουμένως το κόμμα του Μπερλσουκόνι, η Forza Italia, απέσυρε τις ενστάσεις του.

Ο 55χρονος πρώην δημοσιογράφος στην εφημερίδα Il Giornale του Μπερλουσκόνι υποστήριξε στην επιτροπή ότι ουδέποτε υπηρέτησε κάποιο πολιτικό κόμμα, ούτε αναζήτησε ερείσματα για την σταδιοδρομία του:

«Η εντολή προέρχεται από την επαγγελματική μου καριέρα και προτίθεμαι να την τιμήσω στο όνομα των αξιών της δημοσιογραφίας», είπε.

Θαυμαστής του ακροδεξιού αγκιτάτορα και πρώην συμβούλου στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον και του Βλαντίμιρ Πούτιν ο Φόα έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με χρηματοδοτούμενα από το ρωσικό κράτος δίκτυα. Μεταξύ των ψευδών ειδήσεων που έχει αναμεταδώσει ήταν ότι η υποψήφια, τότε, των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον μετείχε σε σατανικά δείπνα, ότι υπήρχε σχέδιο ανατροπής του Τραμπ κι ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει «σοκ» στα παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ