Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed - iefimerida.gr

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Η FED/Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο υψηλότερο σημείο μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008 βρίσκονται πλέον τα επιτόκια στις ΗΠΑ μετά τη νέα αύξηση που αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) και η οποία φέρνει αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η Fed αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα αμερικανικά επιτόκια στο εύρος του 2% με 2,25%, ενώ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ διατήρησε την πρόβλεψη του για άλλη μια αύξηση μέχρι το τέλος του έτους και άλλες τρεις το 2019.

Ακόμη θεωρεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ταχύτερο από το αναμενόμενο 3,1% φέτος και θα συνεχίσει να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, λόγω της σταθερής χαμηλής ανεργίας και του σταθερού πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%.

Ο επικεφαλής της Fed έθιξε και το θέμα των εμπορικών δασμών και της εμπορικής διένεξης των ΗΠΑ με την Κίνα, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει γίνει αποδέκτης «αυξημένων ανησυχιών από επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα».

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη ακολουθώντας τις απώλειες της Wall Street μετά την τελευταία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve ενώ αρνητικές διαθέσεις φαίνεται να επικρατούν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 0,2% στις 384,11 μονάδες, με την πλειονότητα των επιμέρους κλαδικών δεικτών να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,37% στις 12.340,83 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι είναι επίσης στο κόκκινο, καταγράφοντας απώλειες 0,07% στις 5.509,01 μονάδες και ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,08% στις 7.504 μονάδες.

Πτώση για το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,30% και διαμορφώνεται στα 1,1706 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 131,872 γεν, στο 0,8924 με τη στερλίνα και στο 1,134 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 112,647 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,36% και διαμορφώνεται στα 1,3117 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Fed επιτόκια ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ