Το ΔΝΤ χορηγεί το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του στην Αργεντινή: 57 δισ. δολάρια - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ χορηγεί το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του στην Αργεντινή: 57 δισ. δολάρια

Η διευθύντρια του ΔΝΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του ΔΝΤ έλαβε η Αργεντινή μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας προκειμένου να στηρίξει τη χειμαζόμενη από τη νομισματική κρίση και τον διψήφιο πληθωρισμό οικονομία της.

Το Ταμείο θα εκταμιεύσει συνολικά 57,1 δισ δολάρια μέσα στην επόμενη τριετία -μετά την απόφαση για αύξηση κατά επτά δισ. δολάρια του πακέτου βοήθειας.

Αλλά το δάνειο -15 δισ δολάρια εκ του οποίου έχει ήδη λάβει η χώρα της Λατινικής Αμερικής – συνοδεύεται από σκληρούς όρους όπως η δέσμευση για μηδενικό έλλειμμα του χρόνου, η εμπροσθοβαρής εφαρμογή μέτρων λιτότητας και η απελευθέρωση της συναλλαγματικής ιστοιμίας του πέσο.

Βάσει της προηγούμενης συμφωνίας του Ιουνίου η Αργεντινή είχε εξασφαλίσει δάνειο 50 δισ, αλλά όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Nicolas Dujovne, το ΔΝΤ συμφώνησε την τελευτία στιγμή να αυξήσει το πακέτο κατά 7,1 δισ δολάρια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η συμφωνία προβλέπει παρεμβάσεις τις Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής στις αγορές συναλλάγματος μόνον σε ακραίες περιστάσεις, εφόσον δηλαδή η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος υποχωρήσει κάτω από τα 44 πέσος για ένα δολάριο

Η συμφωνία με το Ταμείο έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα, όπου χιλιάδες κάτοικοι κατέβηκαν την Τρίτη σε πανεθνική απεργία διαδηλώνοντας κατά των μέτρων λιτότητας του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι. Οι περισσότεροι Αργεντίνοι επιρρίπτουν στο ΔΝΤ την ευθύνη για την ενθάρρυνση πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της το 2001 και εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ