Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής - iefimerida.gr

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχόλη στις εκδόσεις Πατάκη, Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιανός, Μικρό Πολυτεχνείο και Artens διοργανώνουν σεμινάρια δημιουργικής γραφής που απευθύνονται σε όλους τους αναγνώστες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα λογοτεχνικά κείμενα και να ανακαλύψουν τα μυστικά της γραφής.

Στα εργαστήρια διδάσκουν καταξιωμένοι συγγραφείς και επαγγελματίες με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία και διάθεση να μεταδώσουν την εμπειρία και την τέχνη τους. Τα μαθήματα γίνονται με φυσική παρουσία δασκάλων και μαθητών αλλά υπάρχει και η δυνατότητα μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Σχόλη στις Εκδόσεις Πατάκη

Τον φετινό Οκτώβριο ξεκινά ο 15ος κύκλος των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής της Σχόλης.

Στόχος των μαθημάτων είναι να βοηθήσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο να πλησιάσει την ανάγκη του για έκφραση μέσα από εμβληματικά κείμενα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και της κριτικής και της θεωρίας της λογοτεχνίας.

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής | iefimerida.gr 0

Διήγημα
Πώς γράφουμε ένα διήγημα; Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους.
Διδάσκει ο συγγραφέας Μισέλ Φάις.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Παρασκευή, 17:00-20:00

Διήγημα για προχωρημένους / Νουβέλα
Πώς γράφουμε μια συλλογή διηγημάτων; Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τον πρώτο κύκλο.
Διδάσκει ο συγγραφέας Μισέλ Φάις.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Δευτέρα, 17:00-20:00

Μυθιστόρημα: Εισαγωγή στην τέχνη της μυθιστορηματικής γραφής
Στόχος του σεμιναρίου του είναι να βοηθήσει τον «πελαγωμένο πρωτάρη της γραφής» να φτάσει στον στόχο του με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες.
Διδάσκει ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Τετάρτη, 17:00-20:00

Μυθιστόρημα: Επεξεργασία και συγκρότηση μυθιστορηματικού υλικού
Το σεμινάριο δίνει μεγαλύτερη βάση στα πρακτικά θέματα της γραφής. Τα θεωρητικά περιορίζονται όπου υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν κάποια επιμέρους κενά.
Διδάσκει ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Τρίτη, 17:00-20:00

Θεατρική Γραφή
Το εργαστήριο της Θεατρικής Γραφής βασίζεται στη μεθοδολογία του Royal Court Theatre και του Central School of Speech and Drama του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το εργαστήριο έχει ως στόχο να εισάγει τρόπους εξερεύνησης και δημιουργίας θεατρικών χαρακτήρων και κειμένων.
Διδάσκει ο Ανδρέας Φλουράκης.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Τετάρτη, 17:00-20:00

Παιδική Λογοτεχνία
Πώς απευθύνεται κανείς στα παιδιά; Πώς μπορεί να γράφει ένας ενήλικος ιστορίες για να τις διαβάσουν παιδιά, χωρίς να είναι παιδιάστικες; Στόχος του σεμιναρίου είναι να μπορέσει ο κάθε δημιουργός, μέσα από τις ασκήσεις και τη συγγραφή, να κατανοήσει τους δρόμους που ακολουθεί ένα κείμενο για να κερδίσει έναν μικρό αναγνώστη.
Διδάσκει ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Τρίτη, 17:00-20:00

Εργαστήριο Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων
Εισηγητής ο Χρίστος Κυθρεώτης.
Ξεκινά Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.

Όλα τα σεμινάρια διεξάγονται στο κτίριο των εκδόσεων Πατάκη (Παναγή Τσαλδάρη 38, Αθήνα).

Για τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής, οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα και δείγμα γραφής (500 λέξεις). Τα τμήματα συγκροτούνται κατά την κρίση και επιλογή των διδασκόντων βάσει της λογοτεχνικής στάθμης των κειμένων των υποψηφίων, καθώς και της συνθετικής τους συνύπαρξης στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας. Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Όσοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια από κοντά μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-learning).

* Η παρουσίαση των θεματικών κύκλων της Σχόλης Πατάκη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα). Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και ισχύουν μειωμένες τιμές μέχρι και την ημέρα της παρουσίασης των σεμιναρίων.

Στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Ο Πολυχώρος των εκδόσεων Μεταίχμιο είναι πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1) και διοργανώνει από το 2006 σεμινάρια εκπαιδευτικού και επαγγελματικού χαρακτήρα αφιερωμένα στον κόσμο του βιβλίου. Τα σεμινάρια-εργαστήρια που έχουν προγραμματιστεί από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2018 είναι:

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Μυθιστόρημα/Διήγημα
Διδάσκει ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Διάρκεια: 8 συναντήσεις, 24 ώρες.

Πεζός λόγος: Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης
Διδάσκει ο συγγραφέας Κώστας Β. Κατσουλάρης
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες.

Εργαστήρια Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων
Η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άννα Ιορδανίδου παρουσιάζει εφαρμογές διόρθωσης κειμένων έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής.
Διάρκεια: 6 συναντήσεις, 30 ώρες.

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για Παιδιά (8-10 ετών)
Ένα εργαστήρι παιχνιδιού και λέξεων, ανάγνωσης και γραφής με τα παιδιά στον ρόλο του δημιουργού αλλά και του αναγνώστη, με στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνική γραφή. Σκοπός του εργαστηρίου δεν είναι να δημιουργήσει μικρούς συγγραφείς, αλλά να διαμορφώσει απαιτητικότερους και επαρκέστερους αναγνώστες μέσω της συγγραφής.
Διδάσκει η εκπαιδευτικός Άλκηστη Χρονάκη.
Ημερομηνίες: Σάββατο 6, 13 και 20 Οκτωβρίου, 3, 10 και 24 Νοεμβρίου, 1 Δεκεμβρίου 2018
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 10:30 έως τις 12:00

Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118). Στο διάλειμμα προσφέρεται στους συμμετέχοντες καφές ή τσάι. Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μέσω του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,45%.

* Η ανοιχτή συνάντηση με τους εισηγητές των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στις 6 το απόγευμα. Οι διδάσκοντες θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για το περιεχόμενο κάθε σεμιναρίου - εργαστηρίου και θα απαντήσουν σε πιθανές ερωτήσεις. Μόνο για εκείνη την ημέρα θα ισχύει για την εγγραφή έκπτωση 10% στα δίδακτρα κάθε σεμιναρίου.

Εργαστήρια Βιβλίου στον Ιανό

Ο Ιανός, με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, στοχεύει στη συγγραφική πρόοδο, στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων και στην ενημέρωση και την γενικότερη καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα.

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής | iefimerida.gr 1

Μυθιστόρημα: «Κλειδιά και αντικλείδια»
Αν ο συγγραφέας διαθέτει «τα κλειδιά» της λογοτεχνικής γραφής, πώς μετατρέπεται δηλαδή η ζωή σε λογοτεχνία, ο αναγνώστης καλείται «να ξεκλειδώσει» το λογοτεχνικό κείμενο για να το κατανοήσει καλύτερα, αλλά και για να επιχειρήσει να γράψει ο ίδιος.
Διδάσκει η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Τρίτη, 17:30-20:30.

Διήγημα και Νουβέλα: «Ξεκλειδώνοντας τη μικρή φόρμα»
Η βασική επιδίωξη του σεμιναρίου είναι να εξασκηθούν οι συμμετέχοντες αφενός στην τέχνη της δημιουργικής ανάγνωσης και αφετέρου στην τέχνη της μυθοπλασίας —δηλαδή στη μετατροπή του άμορφου και χαώδους υλικού της πραγματικότητας και των προσωπικών βιωμάτων σε λόγο με δομή και νόημα.
Διδάσκει ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Τρίτη, 17:30-20.30.

Διήγημα και Νουβέλα: Το επόμενο βήμα
Ο β’ κύκλος του βασικού σεμιναρίου «Διήγημα και Νουβέλα» μετακινείται στην πρακτική εξάσκηση, δηλαδή στη συγγραφή ολοκληρωμένων κειμένων και όχι απλών ασκήσεων.
Διδάσκει ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Παρασκευή, 17:30-20.30.

«Ποιητική Συνάντηση»
Γραφή ποιημάτων σαν άσκηση, συζήτηση πάνω σε θέματα της ποίησης του άλλοτε και του τώρα. Δημιουργικές αναγνώσεις κλασικών ποιητών όπως ο Καβάφης, ο Ρεμπώ, ο Ντύλαν Τόμας, ο Ρίλκε, η Ντίκινσον, ο Έλιοτ, ο Τσέλαν, η Πλαθ, κ.ά.
Διδάσκει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Πέμπτη, 17:30-20:30.

Παιδικό και Νεανικό Βιβλίο
Ο Κοντορεβυθούλης «κλασικός»; Γράφοντας με οδηγό τους κλασικούς της παιδικής λογοτεχνίας
Διδάσκουν οι συγγραφείς Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Τετάρτη 17:30-20:30.

Συγγραφή Θεατρικού Έργου
Οι δομές και οι κώδικες, οι τεχνικές γραφής του θεατρικού κειμένου. Από τη σύλληψη της ιδέας και τη γραφή, μέχρι την πρώτη παράσταση. Ο χώρος, ο χρόνος, τα πρόσωπα, οι συγκρούσεις.
Η ιδιαιτερότητα του θεατρικού κειμένου, ο συγχρωτισμός της γραφής με τη θεατρική πράξη.
Διδάσκει ο σκηνοθέτης Σωτήρη Χατζάκης
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Τετάρτη, 17:30-20.30.

Σενάριο: Θεωρία και Τεχνικές
Το μάθημα εστιάζει στις τεχνικές που σχετίζονται με το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο, και καλύπτει ζητήματα σύνθεσης, δομής, ύφους και δραματουργίας, αλλά και την εφαρμογή τους.
Διδάσκει ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Γιάννης Σκαραγκάς
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Τρίτη, 17:30-20.30.

«Διαβάζω και Κρίνω» : Από τη χαρά της ανάγνωσης στην τεκμηρίωση της κριτικής
Οι συμμετέχοντας στο σεμινάριο θα αποκτήσουν εφόδια που θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν και σε μια επαγγελματική εξάσκηση του έργου του κριτικού της λογοτεχνίας – τόσο σε ηλεκτρονικές βιβλιοφιλικές σελίδες, όσο και σε διάφορα άλλα ηλεκτρονικά ή και παραδοσιακά έντυπα.
Διδάσκει ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Μάνος Κοντολέων
Διάρκεια: 10 συναντήσεις, 30 ώρες. Κάθε Δευτέρα, 17:30-20:30.

Ο Ιανός διοργανώνει επίσης Σεμινάρια Επιμέλειας και Διόρθωσης Κειμένων (2 κύκλοι, 4 επίπεδα) με τον Δημήτρη Θάνα και την Πελαγία Μαρκέτου, καθώς και ένα Εργαστήριο Εικονογράφησης με τον γνωστό εικονογράφο Σβετλίν.

Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον χώρο του Ιανού (Σταδίου 24, Αθήνα).

Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των σεμιναρίων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-learning).

*Η παρουσίαση των θεματικών κύκλων των Εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, στις 8 το βράδυ, στον Ιανό της Αθήνας (Σταδίου 24).

Στο Μικρό Πολυτεχνείο

Το Μικρό Πολυτεχνείο είναι ένας δραστήριος χώρος καλλιτεχνικής επιμόρφωσης όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας συναντιούνται, συνομιλούν, δημιουργούν. Στο φετινό πρόγραμμα του Μικρού Πολυτεχνείου εκείνοι που ενδιαφέρονται για την τέχνη της γραφής μπορούν να παρακολουθήσουν:

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής | iefimerida.gr 2

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής
Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους και πρωτόπειρους ποιητές και πεζογράφους και θα μελετηθούν διαδοχικά διάφορες μορφές του γραπτού λόγου, όπως το διήγημα, το παραμύθι, το ελεύθερο αφήγημα, το κριτικό κείμενο, το άρθρο, το δοκίμιο, το ποίημα και ο στίχος. Οι μαθητές θα γράψουν κείμενα, θα τα μοιραστούν με άλλους, θα ανακαλύψουν και θα βελτιώσουν την προσωπική τους διαδρομή στο γραπτό λόγο.
Διδάσκει η συγγραφέας Χριστίνα Οικονομίδου.
Διάρκεια: 10+1 Μαθήματα. Κάθε Δευτέρα, 18:00-20:30.

Θεατρική Γραφή
Θεατρικά είδη όπως ο Μονόλογος, το Μονόπρακτο και το Τρίπρακτο Θεατρικό Έργο θα αποτελέσουν τις θεματικές και ερευνητικές συνιστώσες αυτού του εργαστηρίου που μάλλον πρέπει να θεωρηθεί λιγότερο τεχνικό πάνω στο αντικείμενο και περισσότερο ως ένα σχολείο Μυθοπλασίας και Επιμέλειας ενός Θεατρικού Κειμένου που γράφεται ζωντανά και άμεσα από κάθε συμμετέχοντα εντός της τρίμηνης λειτουργίας του εργαστηρίου.
Διδάσκει ο συγγραφέας Λένος Χρηστίδης.
Διάρκεια: 8 συναντήσεις, κάθε δεύτερη Πέμπτη του μήνα, 20:30-23:30

Δημιουργική Γραφή και Βιωματικός λόγος
Ο βιωματικός λόγος γίνεται αληθινό εργαλείο της Δημιουργικής Γραφής όταν συναντάει την δυνατότητα της Μεταγραφής Αρχετυπικών Χαρακτήρων και Ρόλων του παγκόσμιου Δραματολογίου και της αναπροσαρμογής τους σύμφωνα με τον τρόπο που τους βιώνουν ερμηνεύοντάς τους νέοι δημιουργοί του γραπτού λόγου. Με μια ανάλογη πρωτοποριακή ερευνητική εργασία πάνω στον γραπτό λόγο μπορούν να προκύψουν εξαιρετικής πυκνότητας ανθρώπινοι τύποι αποτυπωμένοι στο χαρτί.
Διδάσκει η Μαριανίκη Δορμπαράκη.
Διάρκεια: 24 συναντήσεις, 6 μήνες. Κάθε Δευτέρα, 17:30-20:30.

Όλα τα εργαστήρια διεξάγονται στους χώρους του Μικρού Πολυτεχνείου (Πλατεία Αγ, Ασωμάτων 7, Θησείο). Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής | iefimerida.gr 3

Στην Artens

Η Artens είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός στο κέντρο της Αθήνας (Βουκουρεστίου 40) που διοργανώνει σεμινάρια, εκδηλώσεις και διάφορες άλλες δραστηριότητες με επίκεντρο τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια σχετικά με τα εικαστικά, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τον χορό αλλά και την ιστορία και τη φιλοσοφία.

Δημιουργική Γραφή
Στόχος του σεμιναρίου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τους χρυσούς κανόνες της συγγραφής, την πλοκή της ιστορίας, την αφήγηση, τη δομή, τον ρυθμό, τον τόπο, τον χρόνο, την οπτική γωνία αλλά και την πρόθεση του συγγραφέα. Στη συνέχεια, οι μαθητές θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν όλα, ώστε ο κάθε δημιουργός να αυτοσχεδιάσει και να βρει τον δικό του μοναδικό τρόπο αφήγησης.
Διδάσκει η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου.
Διάρκεια: 11 εβδομάδες, κάθε Τετάρτη, 18:00-20:00.

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής | iefimerida.gr 4

Δημιουργική Γραφή: «Από το Βίωμα στο Χαρτί»
Το εργαστήριο έχει ως στόχο την απελευθέρωση της δημιουργικότητας, της φαντασίας και των «μπλοκαρισμένων» δυνατοτήτων. Οι επίδοξοι συγγραφείς θα μάθουν να «αναγνωρίζουν» το πολύτιμο υλικό που αντικρίζουν στην καθημερινότητά τους και να το «αξιοποιούν» ώστε να κατακτήσουν την δίκη τους «φωνή».
Διδάσκει η συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου.
Διάρκεια: 11 εβδομάδες, κάθε Σάββατο, 12:00-14:00.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλία δημιουργική γραφή σεμινάρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ