Το Δημόσιο ξενοικιάζει χωρίς αποζημίωση τα ακίνητα που στεγάζει τις υπηρεσίες του - iefimerida.gr

Το Δημόσιο ξενοικιάζει χωρίς αποζημίωση τα ακίνητα που στεγάζει τις υπηρεσίες του

Το Δημόσιο ξενοικιάζει χωρίς αποζημίωση τα ακίνητα που στεγάζει τις υπηρεσίες το
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Νομοθετική διάταξη, με την οποία το Δημόσιο θα μπορεί να ξενοικιάζει τα ακίνητα που στεγάζει τις υπηρεσίες του, καταβάλλοντας μόνο ένα ενοίκιο σαν προβληματική εμπορική επιχείρηση, προώθησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας.

Κατά τα άλλα, τα περιβόητα ακίνητα- φιλέτα που μένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να στεγάσουν υπηρεσίες του Δημοσίου- π.χ. τις διάσπαρτες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών- είναι μάλλον ένας ακόμα μύθος, καθώς τα εν λόγω ακίνητα δεν ανήκουν στη δημόσια περιουσία του Δημοσίου κι ως εκ τούτου η χρήση τους δεν θα ήταν με το αζημίωτο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, προκύπτουν τα εξής:

  • Ελέγχθηκε η μείωση κατά 20% (θεσπισθείσα νομοθετικά) των μισθωμάτων που καταβάλλει το Δημόσιο για στέγαση των Υπηρεσιών του και διαπιστώθηκε η εφαρμογή της στο σύνολο των υφιστάμενων μισθώσεων, ενώ καταγράφηκε ετήσια εξοικονόμηση δαπανών, ύψους 35.000.000 ευρώ.
  • Διενεργήθηκε έρευνα, μέσω των Κτηματικών Υπηρεσιών όλης της χώρας, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη κενών ακινήτων, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, κατάλληλων για τη στέγαση ή μεταστέγαση Δημόσιων Υπηρεσιών. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν προέκυψε ότι στην χωρική αρμοδιότητα των Κτηματικών Υπηρεσιών Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν προς το παρόν κατάλληλα κτίρια για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.
  • Τα χαρακτηριζόμενα από δημοσιεύματα ως «κενά δημόσια κτίρια - φιλέτα» δεν ανήκουν στο στενό Δημόσιο Τομέα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν, αλλά σε διάφορα νομικά πρόσωπα, ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλους φορείς. Η χρήση των προαναφερθέντων κτιρίων για στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου δεν θα ήταν ανέξοδη, αντιθέτως, θα συνεπαγόταν καταβολή μισθώματος και ενδεχομένως υψηλό κόστος επισκευής και διαρρύθμισης, ενώ η μίσθωσή τους τελεί και υπό την αίρεση της προθυμίας των ιδιοκτητών να συνάψουν μισθωτική σύμβαση με το Δημόσιο.
  • Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου μισθωμάτων σε όλη τη χώρα με στόχο μεταξύ άλλων, την δυνατότητα άμεσης και αυτόματης ανάδειξης μισθωμάτων του Δημοσίου που διαφοροποιούνται σημαντικά από αυτά της αγοράς, ώστε να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα εγκαίρως.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ