Τι είναι η «Βίβλος της Θάλασσας» που έδωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στον Αλέξη Τσίπρα [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι είναι η «Βίβλος της Θάλασσας» που έδωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στον Αλέξη Τσίπρα [εικόνες]

Εβο Μοράλες /Φωτογραφία: ΑΡ
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Να επισκεφθεί την Βολιβία τον Μάρτιο του 2019 κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας η συνάντηση τους κράτησε 20 λεπτά, στο περιθώριο της 73ης Συνόδου του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Μοράλες κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ταξιδέψει στην χώρα των Άνδεων το Μάρτιο του επόμενου έτους, για να παρακολουθήσει και να στηρίξει τις εργασίες της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής (CELAC), που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λα Πας. «Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες μας κάλεσε τον επόμενο Μάρτιο, με αφορμή την σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής, όπου θα γίνει συζήτηση για το έργο που έχει γίνει από αυτόν τον οργανισμό», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της βολιβιανής εφημερίδας El Dia. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυο άνδρες «κατά την συνάντηση τους συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν την συνεργασία τους, παρά την γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες».

Ο Μοράλες έδωσε στον Τσίπρα την «Βίβλο της Θάλασσας»

Ο Έβο Μοράλες παρέδωσε στον κ. Τσίπρα τη λεγόμενη «Βίβλο της Θάλασσας», προκειμένου να τον ενημερώσει, (όπως έχει κάνει με όλους τους ξένους ηγέτες που συναντάει) για τον αγώνα που δίνει η Βολιβία διεκδικώντας από την Χιλή πρόσβαση στη θάλασσα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το βιβλίο αυτό περιέχει όλη την ιστορία αυτού του ζητήματος, με τους σημαντικότερους σταθμούς και ιστορικά γεγονότα. Η Βολιβία έχασε την πρόσβαση στην θάλασσα μετά τον λεγόμενο Πόλεμο του Ειρηνικού (1879 – 1883) στον οποίο ενεπλάκησαν το Περού και η Χιλή. Η Βολιβία, που κατείχε την παραθαλάσσια πόλη Αντοφαγκάστα, την έχασε μετά το τέλος του πολέμου και το έδαφος αυτό το κατέχει μέχρι σήμερα η Χιλή. Η Βολιβία τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τις προσπάθειες της σε διπλωματικό επίπεδο για να πάρει πίσω το έδαφος που έχασε σε εκείνον τον πόλεμο, καθώς παραμένει η μοναδική χώρα των Άνδεων χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα.

«Θα εργαστούμε για να κάνουμε πιο στενές τις σχέσεις φιλίας που έχουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το βολιβιανό μέσο ενημέρωσης.

«Είχαμε μια θερμή συνάντηση με τον αδερφό, πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Παρά την γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει, έχουμε πολλά κοινά πολιτικά και ιδεολογικά στοιχεία. Πάνω από όλα όμως, η υποχρέωση που έχουμε με τις κοινωνικές ανάγκες των λαών μας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Έβο Μοράλες.

Κρατά αποστάσεις η Βολιβία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα τα προηγούμενα χρόνια να αναπτύξει στενές πολιτικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, η Βολιβία μέχρι σήμερα έχει κρατήσει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν συμφώνησε ποτέ με την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Τσίπρα και τα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε στην Ελλάδα. Μάλιστα, μέχρι σήμερα και παρά τις προσπάθειες που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επίσημη επίσκεψη του Έβο Μοράλες στην χώρα μας.

Ο Έβο Μοράλες, που κυβερνάει από το 2005, είναι ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Αν και προσκολημμένος στο «άρμα» του Ούγο Τσάβες και στη συνέχεια του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, ο Μοράλες κατά την διάρκεια της θητείας του κατάφερε να μειώσει την απόλυτη φτώχεια και να ενσωματώσει τους ιθαγενείς που ζούσαν αποκλεισμένοι, στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο Μοράλες ήταν ένας φτωχός ιθαγενής αγρότης, καλλιεργητής φύλλων κόκας στις Άνδεις, ο οποίος μέσα από τον συνδικαλισμό κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Βολιβίας. Ωστόσο, οι επικριτές του σήμερα τον κατηγορούν για αυταρχισμό και παραβίαση των συνταγματικών αρχών, καθώς παρά την απαγόρευση από το Σύνταγμα και την ήττα του στο δημοψήφισμα, ο Μοράλες ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει και νέα προεδρική θητεία στις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εβο Μοράλες Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ