Κέικ με γιαούρτι και φυστίκια

Ίσως το πιο γνωστό λιβανέζικο γλυκό. «Comfort» για τον χειμώνα, όμως το γιαούρτι μας θυμίζει κάτι από καλοκαίρι.

Μπορείτε να το σερβίρετε με μια κουταλιά γιαούρτι στο πλάι.

Για ένα στρογγυλό ταψί 20 εκατοστών:

  • 300 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1,5 κ.σ. μπέκιν πάουντερ
  • 150 ml γιαούρτι
  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1 βανίλια (ή 1 λουβί αν το έχετε)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Eκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Απλώστε λαδόκολλα σε ένα ταψί 20 εκ.
  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε την ψιλή ζάχαρη, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Ρίξτε μέσα το γιαούρτι και το λάδι. Ανακατέψτε καλά.
  • Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε όλα τα υλικά για λίγα λεπτά.
  • Προσθέστε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα φιστίκια. Ανακατέψτε όλα τα υλικά.
  • Με ένα κουτάλι απλώστε το μείγμα στο ταψί. Ψήστε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
  • Αφήστε το κέικ να κρυώσει σε σχάρα πριν το βγάλετε από το ταψί.
  • Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρισμα. Αν θέλετε, και με μερικά φιστίκια Αιγίνης.

Από το βιβλίο The Lebanese Kitchen, εκδ. Phaidon

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ