Με χρέη στη ΔΕΗ 2,3 εκατ. συνδέσεις ρεύματος -Ενα στα τρία ρολόγια

Παρά τις πιέσεις που δέχονται οι οφειλέτες της ΔΕΗ με εξώδικα και αποκοπές ρεύματος προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και παρά το γεγονός ότι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων έχει βελτιωθεί ωστόσο ο αριθμός των καταναλώτων που έχουν χρέη εντυπωσιάζει.

Από το σύνολο των 7,1 εκατομμυρίων ρολογιών που τροφοδοτεί η ΔΕΗ, τα 2,3 εκατ. ρολόγια έχουν οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ από τα στελέχη της γενικής διεύθυνσης Εμπορίας της επιχείρησης το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 2.536 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017 μειώθηκαν σε 2.429 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 107 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το επτάμηνο του 2018 οι οφειλές είχαν μειωθεί περαίτερω σε 2.399 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές των οικιακών καταναλωτών της χαμηλής, μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, ως αποτέλεσμα της έκδοσης εντολών διακοπής της ηλεκτροδότησης. Συγκεκριμένα από περίπου 1 δισ. ευρώ που ήταν οι οφειλές αυτές στο τέλος του 2017, φτάνουν πλέον σε 886 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί εντολές αποκοπής για 390.000 ρολόγια, με οφειλές 630 εκατ. ευρώ και από αυτά έχει διακοπεί η σύνδεση σε 150.000 ρολόγια.

Οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες»-στους οποίους έκανε χθες αναφορά και ο διευθύνων σύμβουλος- Μανώλης Παναγιωτάκης αναδεικνύονται ως ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για καταναλωτές που έχουν αλλάξει παρόχο ηλεκτρικής ενέργειας, ή έχουν κλείσει το ρολόι είτε εχουν αλλάξει ΑΦΜ.

Το σύνολο των οφειλών των τελικών καταναλωτών, οι οποίοι αποτελούν και το 32% των οφειλετών στην επιχείρηση, ανέρχεται στο ποσό των 780 εκατ. ευρώ.

Οπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, παρατηρείται αύξηση των οφειλών των τελικών πελατών, φαινόμενο το οποίο απαιτεί ειδική αντιμετώπιση με τη συνδρομή και άλλων υπεύθυνων φορέων της αγοράς. Γενικά η Επιχείρηση αντιμετωπίζει το θέμα των οφειλών με στόχο τη δραστική μείωσή τους, πράγμα ευεργετικό και για τους ίδιους τους καταναλωτές και την αγορά, σε συνδυασμό με την αναγκαία κοινωνική υπευθυνότητα και ευαισθησία, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ