Ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη θα ζητήσει από τον Ερντογάν να... περιορίσει τις ροές

«Ραντεβού» Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη : Προσφυγικό, ένταση στο Αιγαίο, Κυπριακό και Οικονομία στην ατζέντα

Το πρώτο τετ α τετ μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης έχουν σήμερα στις 6.30 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο iefimerida κάνει λόγο για μία «ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση» από την οποία, όπως εξηγεί, θα διαφανεί «αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχει βελτιωθεί πράγματι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες ή αν πρόκειται για κάτι περιστασιακό».

Επ’ αυτού, άλλες πηγές με καλή γνώση όσων τεκταίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, σημειώνουν με νόημα ότι η συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου που έγινε στη Σμύρνη είχε κυλήσει ομαλά, προσδοκώντας κάτι ανάλογο και από τη σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών.

Τσίπρας τείνει… χείρα βοηθείας στο προσφυγικό

Στη σκιά των προσφυγικών ροών που αυξάνονται ανησυχητικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τείνει χείρα βοηθείας στο Σουλτάνο, ζητώντας του εμμέσως πλην σαφώς να συμβάλει προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ήτοι, να...κλείσει η κάνουλα και μειωθούν οι ροές. Την κατάσταση ,πάντως, επιτείνει η εμπόλεμη ζώνη στη Συρία. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ, πριν μόλις μια βδομάδα, είχε χτυπήσει καμπανάκι προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που η κατάσταση στο Ιντλίμπ οδηγήσει σε αύξηση των ροών θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης.

Στόχος, η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Επί τάπητος θα βρεθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με φόντο την κλιμάκωση της προκλητικότητας στο Αιγαίο τους προηγούμενους μήνες. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι είναι σταθερός στόχος να μειωθεί η ένταση, ενώ τα όσα θα πουν οι κκ Τσίπρας- Ερντογάν θα είναι σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Κυπριακό-γεωτρήσεις

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό από ελληνικής πλευράς θα τεθεί η ανάγκη για σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Επιπλέον, η Αθήνα θα στείλει σαφές μήνυμα ότι η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό μπορεί να γίνει μόνο βάσει του πλαισίου Γκουτέρες και να συνεχιστούν από ‘κει που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Στο τραπέζι οικονομία-ασφάλεια

Τέλος, οι δύο πλευρές αναμένεται να συνομιλήσουν για θέματα συνεργασίας τόσο στον τομέα της οικονομίας- με αιχμή τον τουρισμό- αλλά και στον τομέα της ασφάλειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ