Μπλόκο του Συμβουλίου Επικρατείας σε αυθαίρετα - μαϊμού - iefimerida.gr

Μπλόκο του Συμβουλίου Επικρατείας σε αυθαίρετα - μαϊμού

δημόσια έγγραφα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φρένο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στα λεγόμενα αυθαίρετα «νέας γενιάς» καθώς με απόφασή του δεν αναγνωρίζονται στο εξής ιδιωτικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου να τακτοποιηθούν τα παράνομα κτίσματα.

Με την απόφασή του αυτή, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας επιχειρεί να εκπέμψει σήμα κινδύνου για το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της χώρας αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία μονιμοποίησης αυθαιρέτων.

Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων υπέβαλλαν αιτήσεις προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα κτίσματά τους επικαλούμενοι και ιδιωτικά έγγραφα ή απλές υπεύθυνες δηλώσεις. Πλέον αυτά τα έγγραφα δεν θα αναγνωρίζονται και θα απαιτείται να αποδεικνύεται ο χρόνος αποπεράτωσης των αυθαίρετων κτισμάτων μέσω δημοσίων εγγράφων.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του ΣτΕ έχει να κάνει το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι την πρόσφατη νομοθεσία (4030/2011, 4042/2012) επιχειρούσαν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα πριν καν κτιστούν, αφού αρκούσε μια υπεύθυνη δήλωση και μια τεχνική έκθεση μηχανικού.

Οι δικαστές ώσπου να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι του Αμαρουσίου διέταξαν τη διακοπή επεξεργασίας όλων των αιτήσεων για την τακτοποίηση των αυθαι ρέτων που έχουν υποβληθεί μετά τον νόμο 4014/2011, ο οποίος ορίζει ως μέσο απόδειξης του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής μόνο τις αεροφωτογραφίες και τα δημόσια έγγραφα.

Σύμφωνα με τους δικαστές αυτό το γεγονός οδηγεί σε ελαστικοποίηση των νομοθετικών προβλέψεων, ευνοώντας συνεπώς τη νέα αυθαίρετη δόμηση. Επικαλούνται μάλιστα το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έχει επιμηκυνθεί έως τις 30.9.2012, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος να δώσουν και νέα παράταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ