Θεοχαρόπουλος: Ο Τσίπρας πέρασε από τον αντιπολιτευτικό στον κυβερνητικό λαϊκισμό - iefimerida.gr

Θεοχαρόπουλος: Ο Τσίπρας πέρασε από τον αντιπολιτευτικό στον κυβερνητικό λαϊκισμό

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Αποστάσεις από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ψήφιση της συμφωνίας για το Μακεδονικό από βουλευτές και της Κεντροαριστεράς, παίρνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

«Τα θέματα της ιθαγένειας και της γλώσσας αποτελούν τα αρνητικά στοιχεία» δηλώνει ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές.

Η κυβέρνηση αναζητάει «πρόθυμους»

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει πως ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος «έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της υπερψήφισης της Συμφωνίας». Ωστόσο, στην συνέντευξη του στον Ε.Τ. ο κ. Θεοχαρόπουλος παίρνει σαφείς αποστάσεις, προσγειώνοντας έτσι τις προσδοκίες της κυβέρνησης που αναζητάει «πρόθυμους» στην Κεντροαριστερά για να κυρωθεί η συμφωνία για το Μακεδονικό όταν και αν έρθει στη Βουλή, στην περίπτωση που ο κ. Καμμένος δεν δώσει την στήριξη του.

«Υπάρχουν σε εξέλιξη κρίσιμες διαδικασίες στην γειτονική χώρα. Συνεπώς λιγότερα λόγια και περισσότερη υπευθυνότητα. Η θέση της ΔΗΜΑΡ και η δική μου είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί το θετικό στοιχείο της συμφωνίας. Αντίθετα τα θέματα της ιθαγένειας και της γλώσσας αποτελούν τα αρνητικά στοιχεία. Με μεγαλύτερη γενναιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να μιλήσει στον ελληνικό λαό για τα προβληματικά στοιχεία της συμφωνίας και η Ν.Δ. για τα θετικά. Δεν το έκαναν. Ο δε κυβερνητικός εταίρος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία σαν να μην τρέχει τίποτα. Και ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το άκρον άωτο του πολιτικού παραλογισμού. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση η ψήφιση της συμφωνίας, όταν και αν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται από ρητή δέσμευση ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές, αφού σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία», δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Ανέκδοτο» το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτικό μέτωπο

Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην συνέντευξη του χαρακτηρίζει επίσης «ανέκδοτο» το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, την ώρα που όπως λέει, συγκυβερνάει «με την πιο ακραία εκδοχή της εθνολαϊκιστικής δεξιάς, τους ΑΝ.ΕΛ.».

«Δεν συμφωνώ με τα μέτωπα ερήμην μάλιστα της ίδιας της πολιτικής. Αποτελούν ανέκδοτο δε τα περί προοδευτικών μετώπων ενώ ταυτοχρόνως συγκυβερνούν με την πιο ακραία εκδοχή της εθνολαϊκιστικής δεξιάς, τους ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας τους μάλιστα ως κεντροδεξιά. Αυτό που προέχει είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής που είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας», τονίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «πέρασε από τον αντιπολιτευτικό στον κυβερνητικό λαϊκισμό. Υποσχέθηκε αρκετά δις ευρώ σε μία παλαιοκομματικού τύπου προεκλογική παροχολογία, όχι για ένα έτος, αλλά για την επόμενη τετραετία, ενώ γνωρίζει ότι δεν θα είναι στην κυβέρνηση. Επιχείρησε έτσι να προκαλέσει σύγχυση». Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν έκανε καμιά αναφορά σε ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αμφισβήτησε την υπαρκτή διαχωριστική γραμμή αριστεράς – δεξιάς την στιγμή που η χώρα πρέπει να έρθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με μια κεντροαριστερή και μια κεντροδεξιά παράταξη που αναμετρώνται προγραμματικά και όχι στη βάση του λαϊκισμού».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να στηρίξουν κοινούς υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνει με νόημα: «Οι καιροσκοπισμοί και τα «φλερτ απελπισίας» του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις στέρεες βάσεις του ΚΙΝΑΛ στην αυτοδιοίκηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ΔΗΜΑΡ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ