Αμερικανοί γερουσιαστές πιέζουν τον Ομπάμα να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Αμερικανοί γερουσιαστές πιέζουν τον Ομπάμα να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ

Αμερικανοί γερουσιαστές πιέζουν τον Ομπάμα να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τάσσονται 54 Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, του ζητούν να μεσολαβήσει προς αυτήν την κατεύθυνση στην ερχόμενη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τον Μάιο στο Σικάγο.

Πρόκειται για 22 Ρεπουμπλικανούς, και 33 Δημοκρατικούς, οι οποίο ζητούν εγγράφως από τον Ομπάμα να κινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις διαδικασίες προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβραβεύσουν τα Σκόπια για την συνεισφορά τους στις διεθνείς αποστολές της Συμμαχίας, στο Αφγανιστάν, και όπου αλλού χρειάστηκε.

Ωστόσο παρά την επιστολή-παρακίνηση, ο Λευκός Οίκος και η ηγεσία των ΗΠΑ, εμφανίζονται μέχρι στιγμής αμετακίνητοι, σεβόμενοι την απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, πως δηλαδή η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στην Συμμαχία εάν δεν λυθεί πρώτα η διαφορά που υπάρχειο με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Πολ Βόλερς, που να μεν χαρακτήρισε «σημαντική» την επιστολή των 54 γερουσιαστών, ωστόσο επανέλαβε πως για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη η συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα, το ζήτημα της ονομασίας που εμποδίζει την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν μια γρήγορη λύση ώστε να καταστεί η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Το θέμα των Σκοπίων αναμένεται να συζητηθεί ανεπίσημα, στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη το απόγευμα στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Αμερικανό ομόλογο του Λέον Πανέτα. Σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν πάντως, πως ίσως οι ΗΠΑ προωθήσουν λύση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ